Без категория

Boghossian -среща между културата на Изтока и изкуството Запада

Boghossian -среща между културата на Изтока и изкуството Запада

Boghossian е съвременен  ювелирен бранд, който няма амбициите на всяка цена да бъде отъждествяван с европейските традиции в приложно-декоративното изкуство от XIXвек, подобно на повечето утвърдени ювелирни къщи. Олицетворява стремежът  в ювелирното изкуство да се внасят нови технологии , да се разширяват границите му и да се надхвърлят утвърдените стандарти.

Boghossian

Създаването и развитието на бранда е едно голямо пътешествие във времето и пространството. Тук са си дали среща културите и изкуствата на Изтока и Запада за създаването на уникални съвременни украшения.

Началото е поставено от Оганес Богосян, който в навечерието на ХХ век открил магазинче за бижута в сирийския град Алепо. В края на 50-те години вече притежавал собствено златарско ателие и магазини в Бейрут, който тогава е град с процъфтяваща икономика. За това време Оганес се превърнал в един от най-големите търговци на диаманти и всякакви скъпоценности в Близкия Изток и Азия.

Boghossian

През 1975г. компанията открила свое европейско представителство в Антверпен, като продължила да изпълнява поръчки за близкоизточните си клиенти и едновременно с това били поставени основите на ново направление в бизнеса – създаването на специално изработени луксозни изделия за престижни европейски ювелирни къщи и частни колекционери.

Опитът и наследството позволили за кратко време ювелирната къща да се превърне в легенда и да си извоюва завидно място сред колекционерите и ценителите на haute joaillerie.В 1980г. фирмата открива свой офис в Женева и в последствие се установява там. Тогава се формират и различния облик и иновативните технологии на  Boghossian (в това време BOGH -ART).

Boghossian

Съществуването на фирмата като ювелирен бранд е едва от 2007г., когато се взело решение фирмата да излезе от сянката на утвърдените брандове и да разкрие пред света уникалното си светоусещане, материализирано в неповторими украшения, а едно от големите предизвикателства за Boghossian било правото да представя своите изделия на лондонското изложение на изкуствата Masterpiece.

Boghossian имат три патентовани техники в изработването на бижутата, които са революция в ювелирното изкуство и придават съвършено нов облик на украшенията. Всяка от тях е плод на виртуозна техника и елегантно замисления дизайн. Art of inlay (изкуството на инкрустацията)позволява няколко различни ювелирни камъка да бъдат монтирани така, сякаш са се сляли в едно цяло.

Boghossian

Способът възникнал още в Древен Египет и до голяма степен намира приложение и в архитектурата. За да разкрият красотата на скъпоценните камъни бижутерите използват минимум материал, при което се акцентира върху тоналността и блясъка им и илюзорната представа за едно цяло.

Най-добрият пример за тази техника е Тадж Махал, вдъхновил създаването на много от украшенията на Boghossian. За Kissing Diamonds захващането на камъните практически е „невидимо“, създавайки илюзията, че са замръзнали във въздуха. Зад външната простота на дизайнерсите концепции са скрити сложни технологични и дизайнерски решения – това, което характеризира Boghossian.

Boghossian

Семейство Богосян, което винаги е придавало голямо значение на изкуството на обработката на камъните, се стреми да разкрие по всевъзможни начини индивидуалността на всеки минерал. Дългите години, отдадени на усъвършенстване на майсторството и еволюцията на дизайна са им позволили да създадат толкова изтънчени и неподражаеми украшения, в които скъпоценните камъни са представени в нова светлина.

Boghossian

„От Изтока взаимствахме художествените мотиви, изяществото, женствеността и интригата, а от Запада – иновациите и идеите на модернизма.“, споделя Алберт Богосян в едно от многобройните си интервюта.

Стремежът към минимално използване на метал при изработката на украшенията довело до изнамирането на още една техника, при която камъните са закрепени от всички страни, плътно разположени един до друг , толкова деликатно от почти невидима метална основа.На 30 май 2017г. на аукцион на Christe’s “Magnificent jewels„ , организиран в Хонконг едно изключително украшение на Boghossian – колие, наречено Palmette, с натурални изумруди е продадено на анонимен колекционер за рекордната сума от 5,9 милиона щатски долара.

Boghossian

Boghossian е фантазна класика, построена върху уникални скъпоценни камъни и изключителни новаторски ювелирни приоми. Повече от 10 години успешно представяне в съвременния свят на независимите ювелирни брандове в Западна Европа или половин вековна традиция, съхранила богатите ювелирни традиции на Близкия Изток –  и едното и другото твърдение имат непосредствено отношение към Boghossian.

Източник снимки: Boghossian

Подобни публикации