Новини

Статуетките на Фаберже – продължение

Статуетките на Фаберже

В този период били изработени едни от най скъпите миниатюри: сива нефритена сова със златни крачета и очи от брилянти по поръчка на мистър Гордън Бенетон /65,15 лири стерлинги/, фигурка на кобилата Персимона-победител в кралското дерби през 1911г. по поръчка на кралица Александра.

Статуетките на Фаберже - продължение

За нейната колекция са изработвани още цяла серия фигурки на домашните и любимци. След смъртта на Крал Едуард VІ в работилницата на „Фаберже“ изработват фигурка на любимото му куче /йоркширски териер/ Цезар.

Статуетките на Фаберже - продължение

На нашийника на каменното кученце били изписани думите „Принадлежа на краля“. Малки маймунки, тюлени, мишлета, кученца, птици-своеобразната, красива и реалистична „фауна на Фаберже“ била необятна, и за всяка една фигрка са подбирали камъни, точно съответващи на естествената им украска. Фаберже се превърнали в своеобразни иноватори и по отношение на непопулярни и трудни за работа камъни.

Статуетките на Фаберже - продължение

Така например планинския кристал и различните кварцове намирали изключително голямо и разнообразно приложение. В някои случаи били използвали самостоятелно и от тях се изработвали напълно прозрачни фигурки, а в други при оформянето им, композициите били допълвани от скъпоценни камъни, злато, сребро или платина.

Статуетките на Фаберже - продължение

Друга серия била насочена към изработването на каменни статуетки на хора, облечени в традиционните носии на народите на Русия или принадлежащи към различни социални прослоки с характерните им професии-войник, чистац, певица, музикант.

Статуетките на Фаберже - продължение

Семпли или ярки, скъпоценни и пищни, независимо от предназначението им изделията на „Фаберже“ не могат да оставят безразличен никой със своята красота, отразяваща невероятният талант и изкусното майсторство на ювелирите.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации