Без категория

Суровата геометрия в украшенията на Nikos Koulis

Суровата геометрия в украшенията на Nikos Koulis

Гръцкият ювелирен дизайнер Никос Кулис попада в полезрението на съвременния ювелирен пазар от скоро и веднага привлича вниманието на тези, за които американската брилянтена класика и цветният калейдескоп  Dolce vita, не представляват такъв интерес както мрачния блясък на съвременния готик.

Nikos Koulis

Кулис комбинира суровата геометрия на неоготиката с ритмиката на Арт Деко, добавяйки и орнаменти от византийското минало. Без да залага на големи карати и изключителни характеристики на камъните, успява да създаде неповторими и провокативни украшения.

За кратко време от концептуална марка Nikos Koulis се превръща в любим стилист и популярен бранд. Официалното представяне на ювелирния бранд Nikos Koulis Jewels (2006г.) съвпада с полученото обществено признание за изключителното майсторство на дизайнера. През 2011г. той представя авторските си украшения в Мюнхен, а през 2016г. е откритието на Baselworld , където се представя с колието Oui – брилянти в черни емайлирани рамки и турмалин параиба. Във времето брандът печели сърцата на Дженифър Лопес, Дафни Гинес и на модните титани Джорджо Армани и Валентино.

Nikos Koulis

Изработени основно във формат fashion jewellery (украшения за всеки ден), бижутата на гръцкия дизайнер завладяват с пълна сила бутиците на световните модни центрове. Съчетанието от блясък и простота със средиземноморски мотиви привличат многобройни почитатели от цял свят.

Nikos Koulis

Самият Кулис определя украшенията си като модернистични, защото не следва стриктно утвърдените тенденции. Древногръцката митология и архитектура, византийските мотиви и орнаменти и западния минимализъм присъстват в по-голяма или в по-малка степен в колекциите му.Украшенията са гъвкави, подвижни и с ясна структура.

„Не вярвам в модните трендове в ювелирното изкуство. В известен смисъл украшенията са пълна противоположност на модата и аз вярвам, че са отвъд времето“ казва Никос Кулис.

Nikos Koulis

Свежият светоглед на Никос Кулис не може да бъде подминат и да остане незабелязан. „Украшенията, които създавам – това е моят вътрешен свят, моите мечти, моето творчество. Не съм в състояние да забавя темпото на работа или да бездействам“, споделя отново автора за работата си.

Nikos Koulis

Остри, авангардни форми, съвременен дизайн, енергия, движение, лаконичност и новаторство охарактеризират украшенията на Никос Кулис.

Източник снимки: Nikos Koulis

Подобни публикации