Без категория

Ненадминатият Уолъс Чан

Ненадминатият Уолъс Чан

Уолъс Чан е съвременен  ювелир, превърнал се в световна легенда, а изделията му – миниатюрни шедьоври от колекционерски ранг, като при тях отсъстват ограниченията на правилата на ювелирното изкуство и дизайн. Китайският ювелир е единственият известен художник в света, който не е плагиатстван и то защото украшенията му не могат да бъдат повторени технически.

Уолъс Чан

 

Уолъс Чан е един от най- известните съвременни ювелири на Азия и основател на едноименния бранд Wallace Chan Beyond Jewelry. Украшенията му са едни от най-скъпите в света без дори да прави опит да подражава на ювелирната мода, характерна за западния свят. Създава оригинални и неповторими украшения, пропити от духа на древната китайска естетика и изпълнени на качествено ново иновативно равнище.

Уолъс Чан

 

В работите си Чан отдава предпочитание на дизайна с флорални и анималистични сюжети и мотиви, използвайки цялата възможна палитра на скъпоценните камъни и ювелирните качества на титаниевата сплав.  Наричан е „ Уолт Дисни на ювелирното изкуство“ заради необикновената поетичност и романтика, които струят от работите му.Той е и единственият азиатски дизайнер, получил поканата да участва в 50-тото юбилейно бианале на антикварите в Париж.

Уолъс Чан

 

Професионалният път на Уолъс Чан започва като чирак в гравьорска работилница, когато е едва 13 годишен. Първоначално усвоява тънкостите при обработката и гравирането на слоновата кост, а по-късно и на естествените цветни камъни като открива изключителното значение на светлината. Изучава скулптурните и ювелирни стилове, характерни за Стария континент, а на 17 години открива собствена ювелирна работилница.

Уолъс Чан

 

Днес брандът Wallace Chan Beyond Jewelry  е известен по целия свят, украшенията на ювелира са мечтани от частни колекционери и естети, а цялата колекция на ювелирната къща е оценена на 230 милиона евро. През пролетта на 2015г. представя най-скъпото брилянтено колие (200 млн. щатски долара),наречено Heritage in Bloom, чиято изработка отнела около 3 години. За създаването му били използвани 11551 брилянта с обща маса 383,4 карата и прозрачен зелен нефрит. В центъра на композицията е разположен голям безупречно чист брилянт (104 карата), оформен от диаманта Cullinan Heritage. Колието се трансформира и може да бъде носено по 27 различни начина.

Уолъс Чан

 

На името на Уолъс Чан е наречена уникална обработка на скъпоценните камъни, която дава възможност във вътрешността на прозрачните кристали да се гравират образи посредством малки отверстия.  Тази техника съчетава в едно гравирането, характерно за камеите и инталиите и фасетирането, благодарение на което един- единствен образ се отразява многократно в различни посоки.Чан покорява и титаниевата сплав, която преимуществено използва при създаването на своите украшения.

Уолъс Чан

След многократни опити с различни метали той успява да патентова техниката Titanium jewelry, с чиято помощ металът може да бъде оцветяван в различни оттенъци. Този изключително лек метал позволява да се изработват украшения с големи размери, а за инкрустирането на камъните прилага техники, известни на ювелирите още от времето на династията Мин, при които не са необходими допълнителни фиксиращи средства. Така захващането на камъните в украшенията практически не се забелязва. С помощта на новаторските си техники дизайнерът успява да придаде плавно движение, сложност на детайлите и многопластовост на украшенията като запазва максимално ергономичността им.

Уолъс Чан

 

 

Пионер в ювелирното изкуство, Уолъс Чан създава новаторски украшения, в които са преплетени физика, химия, архитектура, металургия, психология и мистика и действително нямат равни на себе си. Всичките му украшения са самобитни творения в единствен екземпляр (piece unique) с удивително съчетание на сюжети, материали и размери.

Уолъс Чан

Брандът Wallace Chan Beyond Jewelry  се асоциира с имената на най-големите ювелирни колекционери, с рекордите на аукционите на Sotheby’s и Christie’s, с баснословните цени на създаваните украшения и с тяхната неповторимост.

Източник снимки: Wallace Chan

Подобни публикации