Без категория

Рене Лалик- уникалност в стил Арт нуво

Рене Лалик- уникалност в стил Арт нуво

В последното десетилетие на XIX век един млад ювелир от Париж се осмелил да пренебрегне всички писани и неписани канони в ювелирното изкуство и съвсем сериозно започнал да експериментира в изработването на украшения от нестандартни материали – полускъпоценни цветни камъни, седеф, слонова кост, рог, стъкло и различни метални сплави.

Рене Лалик

Великолепен ювелир, прекрасен художник , блестящ дизайнер Рене Лалик принадлежи към плеядата творци, запечатали своите имена в стила Арт нуво. Неговите украшения се оценявали като своеобразен еталон на стила и се превърнали в класика още през XX век. Неповторимият му  талант убедил дамите да се откажат от изобилието от  диаманти заради обикновеното стъкло, кост и седеф.

Рене Лалик

В началото на творческия си път начинаещия ювелир  предоставял своите ескизи на вече утвърдените доайени Фредерик Бушерон и Луи Картие, които охотно ги изкупували на безценица, изработвайки върху тях свои модели.

Рене Лалик

Малко по- късно Рене Лалик успял да открие свое малко ювелирно магазинче в центъра на Париж, а украшенията му бързо покорили сърцата на дамите със своята уникалност. Това е времето, в което популярност набирал стилът Арт нуво, повлиян от традиционното източно изкуство и преклонението пред природната красота. Освободен от историческата пищност и изобилие той преобърнал вековните традиции и променил правилата в ювелирния свят и мода. Всевъзможни образи и фигури оживявали изпод ръцете на Рене Лалик, повлияни от новото художествено направление: скакалци и скарабеи, цветя, пауни и пшенични класове, деликатни и провокативни женски образи и силуети, всички очарователни и завладяващи със своята ефирност. Той обковавал в злато обикновено стъкло, съчетавал в едно украшение перли и слонова кост, яспис и емайл. През 1884г. най-добрите му за времето си работи станали част от голяма  изложба в Лувъра, посветена на приложното изкуство.

Рене Лалик

Така за кратко време младият ювелир се сдобил с множество поклонници, а най-ревностната от тях била великата актриса Сара Бернар. В повратен  в живота му момент, когато Съдбата го обсипала със слава и признание, се превърнал  Световното изложение в Париж през 1889г. Именно тогава знаменитата ктриса Сара Бернар останала възхитена от предлаганите от Лалик украшения и закупила всички изложени. Винаги в светлините на прожекторите, гениална и провокативна тя неволно се превърнала в рекламното лице на ювелирното студио на Рене Лалик.

Рене Лалик

На 37 години Лалик е кавалер на Ордена на Почетния легион, украшенията му са ценени и купувани от музеи, колекционери и короновани особи директно от изложбените зали, а най-големият му конкурент и съперник  Емил Гале го определя като „основател на съвременното ювелирно изкуство“. Именно с Гале Лалик дели престижната първа награда на световното изложение през 1900г.

Рене Лалик

От незнаен ексцентрик Лалик се превърнал в един от водещите европейски ювелири, създавал приказните си украшения за европейската аристокрация и за руското императорско семейство.

Рене Лалик

През 1912г., на върха на славата си, Рене Лалик преустановил работата си като ювелир, организирайки прощална изложба, на която представил най-добрите си творби.

Рене Лалик

До ден-днешен за Рене Лалик се говори в превъзходна степен. Смел експериментатор в ювелирното изкуство, той внедрил многобройни идеи при съчетаването на естествени камъни с емайл и различни метални сплави, създавайки необикновени композиции, а творенията му продължават да се котират като произведения на изкуството. „Крехкост и сияние“ така ювелирите от цял свят продължават да определят харизматичната работа на Рене Лалик.

Източник снимки- Rene Lalique

Подобни публикации