Без категория

Chaumet – ювелирът на френската аристокрация

Chaumet – ювелирът на френската аристокрация

Франция е стараната, която най-често се асоциира със стил, изисканост и разкош може би, защото е родината на най-успешните, запазили се във времето ювелирни къщи, отдавна превърнали се в законодатели за ювелирното изкуство.

Chaumet

Една от историческите френски ювелирни къщи е Chaumet. Дълга и интересна е историята й и  е тясно свързана с историята на Франция. Като година на нейното основаване смело може да бъде посочена 1789г. с отварянето на малък бижутериен магазин  на парижката улица „Сент Оноре“ от никому  неизвестния ювелир Мари – Етиен Нито. Легендата разказва,че късметът се усмихнал на Нито през 1802г., когато  спасил живота на непознат конник, който впоследствие щял да се окаже една от най-могъщите и противоречиви исторически личности – Наполеон Бонапарт.След като се провъзгласил за император на Франция, Наполеон назначил Нито за придворен ювелир. Ценител на красивото и непреходното,той имал идеята да върне на Франция отминалия блясък и статуса на европейски център на модата и културата, загубени във времената на революционната несигурност.

Chaumet

Удостоен с честта да изработва украшения за френското императорско семейство и за многобройната френска аристокрация, Нито организирал работилница, в която творял заедно със сина си и с изключителния  Жан-Батист Фосен. Тяхно дело са регалиите на властта, изработени за коронацията на Бонапарт, както и многобройните корони и тиари, сетове и всевъзможни украшения, създадени в годините за императриците Жозефин дьо Боарне и Мария-Луиза. Именно в лицето на мадам Боарне Нито открил своята вечна муза и се „специализирал“ в изработването на тиари и диадеми, отзвук на които са и много от съвременните бижута и колекции на Chaumet, а за работите си се придържал към натурализма и към властващия по това време в Европа стил Ампир.

Chaumet

По-късно делото на  Нито било продължено от Жан-Батист Фосен и синът му Жул, а  техни приемници станали Жан Морел и неговия син Проспер.След избухването на Френската революция от 1848г. те се установили да живеят  в Лондон и скоро покорили и Острова с работите си. Безспорният им талант бил открит от кралица Виктория, която поръчвала при тях украшения по свои собствени ескизи. Така Жан и Проспер Морел били присъединени към групата на ювелирите на Английската корона. Значително се променили дизайнерските концепции: в новите украшения можело да се проследи влиянието на италианския Ренесанс и френската култура от XVII век. Разширил се и кръгът на клиентите, които искали и можели да си позволят да притежават тези украшения, но непроменена се запазила традицията в работата –  независимо от поръчителя и неговия ранг всяко едно изделие, изработено от ръцете на ненадминатите майстори, можело да бъде определено като произведение на изкуството.

Chaumet

На Световното ювелирно изложение, проведено през 1851г. ювелирната къща предизвикала истински фурор с изложените експонати и с право завоювала първото място. Именно тогава получила и настоящето си име, познато днес на всеки –  Chaumet.

Chaumet

От 1907г. фирменият магазин на Chaumet отваря врати на площад „Вандом“ 12. В залите му е разположена постоянна експозиция, която представя папски тиари, старинни предмети от бита, различни украшения с историческа стойност. Тук се съхраняват хиляди фотографии и ескизи запечатали таланта на поколения дизайнери и ювелири.Величие, красота и майсторство, които не могат да бъдат заличени от праха на времето.

Chaumet

Източник снимки – Chaumet

Подобни публикации