Без категория

Мартин Катц – бранд, разработващ уникални и индивидуални украшения

Мартин Катц – бранд, разработващ уникални и индивидуални украшения

Мащабни, разточителни и понякога скандални са проектите, свързани с името на Мартин Катц (Martin Katz Jewels). Известен повече като моден и интериорен дизайнер, той и едноименният бранд набират все по-голяма популярност на арената на съвременното ювелирно изкуство.

Мартин Катц

Завладян от красотата, блясъка и неповторимостта на скъпоценните камъни, Катц изработва уникални и индивидуални украшения, които скоро превземат червения килим и стават част от частните колекции на предприемачи и знаменитости от цял свят.

По  аналогия на киноиндустрията, която именно привлича дизайнера в Бевърли Хилз той споделя : „Първото, за което мисля е какво може да каже моето украшение, а след това – мога ли да го продам. По същия начин, по който независимото кино противостои на екшън филмите.“

Мартин Катц

Ювелирните украшения на Мартин Катц са пример за сложната и благодатна симбиоза между архитектурата, многопластовата красота на природата и стила Арт деко. В началото на ювелирната си кариера е неустоимо привлечен от брилянтите и несравнимото излъчване, което притежават, независимо от формата и големината им. Гениалността му се открива в детайлите и така се усъвършенства в технологията на инкрустиране, наречена микропаве, създавайки изключителни скъпоценни мозайки.

Мартин Катц

Изработвайки украшения в своя характерен стил, Мартин Катц е съсредоточил вниманието си върху материали с високо качество, различния дизайна и майсторското изпълнение. „В основата на ювелирната ми работа лежи реалният дизайн, без да мисля за сложността и стойността на въплътената идея. Изключително взискателен съм при избора на материалите, с които работя и много избирателен, когато трябва да взема решение как да ги използвам. Никога не знам какъв ще бъде крайният резултат, но винаги знам кога той ще бъде сполучлив.“

Мартин Катц

В последните години Катц експериментира и с изключително редки, ценни и висококачествени  цветни скъпоценни камъни – танзанит, цаворит, мистичният падпараджа, неоновите параиба и различни опали. Сега, когато цветът е станал акцент в работите му, той  е в постоянно  търсене на най-добрите екземпляри с нетипична форма и фасетиране. Безусловно турмалините параиба са прекрасни камъни сами по себе си, а добиването им на едно-единствено място на планетата определя и високата им стойност. Майкъл Катц започва работата си по колекцията, посветена именно на тези изключителни камъни още през 2002г. и успява да завърши проекта си 13 години по-късно като с него отбелязва 25 – годишния юбилей от създаването на бранда си. Пръстен от бяло злато и централен овален турмалин с маса 18 карата, обкръжен от плътно искрящо паве от 350 брилянта и по-малки турмалини е включен в класацията на най-запомнящите се украшения с параиба.

Мартин Катц

През 80-те години на XX век  Катц е един от първите независими ювелири, чиито украшения превземат Холивуд, носени от знаменитости като Никол Кидман, Сюзън Сарандън, Салма Хайек и Сандра Бълок ,а талантливият дизайнер има какво още да покаже на  своите почитатели.

Източник снимки: Мартин Кац

Подобни публикации