Без категория

Boucheron- най-старата ювелирна къща

Boucheron- най-старата ювелирна къща

Boucheron- най-смелата и оригинална френска ювелирна къща

Boucheron е най-старата ювелирна къща, разположена в „златния триъгълник“ на Париж, прославила се е по целия свят със своите оригинални украшения и е считана от критиците за най-смелия и оригинален бранд сред традиционните френски ювелирни къщи.2018г. е знаменателна за фирмата, която  отбелязва  160г. от своето основаване. За времето на своето съществуване Boucheron се е превърнала в нарицателно за новаторски подход, смел дизайн и изключителна техника на изпълнение.

Boucheron

През 1858г. основателя на фирмата Фредерик Бушерон открива първия си ювелирен бутик в Галерия дьо Валоа, под арките на кралския дворец (Palais-Royal), където по това време е съсредоточен търговският център за предмети на разкоша. 35 години по-късно магазинът е преместен на площад Вандом заради стратегическото му местоположение – новите квартали около операта Пале Гарние и градините на двореца Тюйлери – любимо място за разходка на заможните парижани. Това е и времето, в което площад Вандом се превръща в меката на френското ювелирно изкуство.

Boucheron

През 1887г. в Лувъра е организиран исторически ювелирен аукцион – търг, на който се разпродавали съкровищата на френската корона, а Фредерик Бушерон се оказл единственият французин сред влиятелните ювелири от цял свят, сдобил се с уникални брилянти, сред които митичните Мазарини с маса съответно 18 и 16 карата. Това нечувано събитие станало причина за различни слухове и предположения, които засилили още повече интереса на клиентите  и доверието им  към Boucheron.

Boucheron

 

Клиентите на ювелирната къща са една друга история, също обвита в легенди. Сред тях са такива короновани особи и представители на висшето общество като цар Александър III, цар Николай II, кралицата – майка Елизабет Бус, царицата на България  – Йоанна, принцесата на Монако –  Грейс Кели, арабски шейхове и индийски махараджи.

Boucheron

 

Все още се разказва приказната история за махараджата на Патиала, който поръчал изработването на уникални украшения с брилянти, рубини и изумруди. Шест сандъка, пълни със сияещи индийски скъпоценни камъни били вложени в тази поръчка, която до ден- днешен остава най-голямата и поразителната от всички, правени някога в „Златния триъгълник“ на Париж.

Boucheron

XX век бележи пик в успехите на ювелирната легенда. За съжаление огромна колекция от бижута, изработена от Boucheron за „кралицата“ на Ню Йорк Медълин Астър е изгубена завинаги в океанските дълбини заедно със злополучния „Титаник“ и любимия ѝ Джон Джейкъб Астор IV.

Boucheron

 

От момента на основаването на ювелирната къща дизайнерите и ювелирите ѝ експериментират с различни материали: лапис лазули, корал, хематит, оникс. През 80-те години на XXвек все по-често започват да използват планински кристал. Този прозрачен минерал с многобройни включения бързо станал неотменна част от луксозните ювелирни колекции. Украшенията и предметите на изкуството с планински кристал добили популярност като оригинална стилистична алтернатива, която внася разнообразие в дизайна и отдава почит към безграничната фантазия на творците.

Boucheron

Природата е неизчерпаем източник на вдъхновение за ювелирите на Boucheron. Нейното сложно многообразие, естетическо съвършенство и дълбок символизъм са пресътворени в уникалните изделия от различни колекции и епохи. С течение на времето мотивите на тържествуващата природа стават кредо за естетиката на Къщата.

Boucheron

Boucheron е една от малкото ювелирни фирми, която в най-голяма степен определя тенденциите в развитието на ювелирното изкуство. Практически всяко нейно изделие съществува в единствен екземпляр, което ги прави едни от най-скъпо оценяваните ювелирни изделия.

Източник снимки – Boucheron

Подобни публикации