Без категория

Рутилов кварц

Рутилов кварц

Рутиловият кварц е популярен сред търговците и днес с многото си различни имена като: „Венерини коси“, „Стрелите на Амур“, „Любовни стрели “, „Стрелите на Купидон“ и др. През 1803г. Абрахам Вернер изследва свойствата на този минерал и му дава  научното име „рутил“ – от латински „rutilus“, което означава „червеникаво“.

Рутилов кварц

Този атрактивен камък е широко разпространен и е известен със своите необичайни форми. Той е изключително красив и интересен, затова много колекционери с право се гордеят със своите колекции от минерали. Това са причудливи иглени розетки от финни кристали или агрегати, в които рутиловите нишки проникват в структурата на други минерали.

Рутилов кварц

За първи път камъкът е открит в Централен Урал от естествоведа Питър Симон Палас, който организирал редица експедиции из цяла Русия и има огромен принос за местната геология и минералогия. Палас е нарекъл този камък „сияйно слънце“ поради необичайните оптични ефекти на кристалите.

Рутилов кварц

Рутилът е един от основните източници за добив на титан. Намират се и уникални редки екземпляри на кварца с перфектна звезда от рутил в центъра. Разбира се, такъв камък винаги е обект на повишен интерес от страна на колекционерите. Интересни са също и минералите с необичайни агрегати, подобно  игличките на таралеж както и камъните с червен цвят.

Рутилов кварц

„Венерините коси“ са винаги актуални и вградени в бижута се създават неповторими съчетания между полускъпоценните и скъпоценните камъни. Много известни ювелирни брандове са „заложили“ на тази съвършенна комбинация, превръщайки ги в цели колекции.

Рутилов кварц

Друг такъв минерал е планинският кристал с черни турмалинови нишки. Той е също толкова  интересен за ювелирите. Този турмалин има „скрити“ декоративни свойства и при ярко осветление, могат да се появят сини оттенъци подобно на скъпо  кадифе.

Рутилов кварц

В природата турмалинът е често срещан по целия свят и под различни форми, но колекционерите търсят така наречените „турмалинови слънца“, игрови агрегации на този кристал. Особено ценни са и кварцовете с кълнове от черен турмалин. Безразборното пресичане на „игличките“ правят минералите уникални, една плетеница от неразбираема вселенска геометрия.

Рутилов кварц

Освен в Урал този турмалин се добива и в Мадагаскар и Бразилия като там са открити и най-големите късове в света. След полиране минералът става невероятен материал за различни интериорни  детайли. От черен турмалин се правят и декоративни облицовки.

Подобни публикации