Скъпоценни камъни

Рутилов кварц

Рутилов кварц

рутилов кварц
Рутиловия кварц е прозрачен планински кристал с шарки наподобяващи златисти игли. Всеки камък има различна комбинация от шарки и това го прави индивидуално красив. Червеният, медният и златният рутилов кварц в гемологичните кръгове е познат като „косите на Венера‟.

брошки от рутил

В края на 18 век един човек наблюдава кръстосани екземпляри от рутил в подобни на мрежи модели. Името му е Орас Бенедикт дьо Сосюр. Той е швейцарски геолог, ботаник, алпинист и изследовател. Орас Бенедикт дьо Сосюр първи наблюдава това качество и решава да назове този рутилов феномен – сагенит. Думата произтича от гръцки и латински и буквално означава „мрежа”. Според древен мит, след като богинята Венера сресала косата си, нимфите имали разногласия на коя се полагат свлеклите се на брега нишки. Видял това, за да не засегне никоя от нимфите, речния цар затворил косите в камък.

бижута направени от кварц

Рутиловия кварц повишава нивото на жизнената енергия – по този начин укрепва имунната система и стимулира мисловния процес. Преобразува негативната енергия и по този начин улеснява връзката с висшия аз и духовните водачи. Позволява на притежателя си да излъчва сила и авторитет като същевременно запазва ясна перспектива.

разлини изделия от скъпоценнен минерал

Най – известният рутилов кварц е със златисти нишки, но съществуват и много други видове. Има също така камъни със сребристи, черни, червени, зелени и сини нишки. Колкото по-прозрачен и по-богат на нишки е даден камък, толкова по-голяма е силата му. Съществува вярване, че рутиловият кварц забавя процеса на стареене и е мощен лечител. Отделно за самия рутил се смята, че усилва присъщите свойства на основния кристал.

топки и кристали

Специалистите по фън-шуй препоръчват поставянето на кварцови кристали с рутилови включвания в местата със застой на енергията Чи. Според теорията за чакрите, златистото е цветът на третата чакра и е един от цветовете на коронната. Рутиловият кварц е камъкът, който осъществява връзката между тях, така казано, между волята и безкрайността.

Източник снимки: интернет

Подобни публикации