Новини, Скъпоценни камъни

ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

планински кристал

В бижутерията планинският кристал е използван под формата на кабушони и фасетирани камъни,както и за изработка на глиптики. Планинският кристал е широко известен с мистичните си свойства -реални или предполагаеми. Те го правят изключително популярен като средство за предсказване, за поглед в миналото или в бъдещето. Сферата от планински кристал е неотменен атрибут на повечето магьосници и лечители от древни времена до днес.

планински кристал

Най – голямата сфера от планински кристал, без никакви вътрешни дефекти , включения или други несъвършенства се намира в националния музей във Вашингтон и е с диаметър 32,7 см и тежи 48,5кг. Интересна разновидност на планинския кристал е така нареченият „хъркимърски диамант„,по едноименният окръг хъркимър в щата Ню Йорк, където е открит за първи път в края на 18 век. „Хъркимърски диамант„ представляват сравнително малки кварцови кристали,които нямат характерна форма на издължените призми на кварца ,а представляват много къс кристал с двойно завършване. Тази форма наподобява октаедър на необработения диамант,и от там  названието „диамант„характерно за него е изключителната чистота и прозрачност на камъка.

планински кристал

Популярна атракция в САЩ е „търсенето на диаманти“ в мината в окръг Хъркимър.  Срещу минимално заплащане,всеки желаещ може да прекара цял ден в търсене, копаене като всичко намерено остава за щастливия търсач на малките съкровища. Планинският кристал символизира богатството на земята и носи щастие и късмет, дава защита, разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации