Новини

Цветята на Фаберже

Цветята на Фаберже

Цветята на Фаберже

Изисканите цветя на Фаберже имат източни корени. Всичко започва с донесеният за реставрация китайски букет с хризантеми. Благодарение на отличния избор на цветове и прозрачност на камъните, работата по този „букет“ е оставила прекрасно впечатление.

С реставрацията на букета е поставено началото на скъпоценните „хербарии“. Фаберже се е запалил по тях като ги е доразвил, прибавяйки собствени цветни композиции. Към всяка работа, той подхождал изключително старателно. По негово нареждане е построен парник с вече развити растения, които са послужили за „модели“ на букетите с различни камъни. Запазил се е  работен албум на Фаберже с подробни снимки на истински растения /живи цветя/ в това число и на момини сълзи, които са послужили за прототип на известния букет от „момини сълзи върху кошничка“.

Цветята на Фаберже

През 1896 г. Александра Фьодоровна получила подарък от търговци от Нижни Новгород, букет от момини сълзи изработени от Фаберже – копие на старинно китайско дворцово украшение. Императрицата била във възторг от композицията. Малките чашки изваяни и крехки били изработени от перли завършващи в долната си част с малки брилянчета, листата – направени от нефрит изящно изрязани и оформени и всичко това поставено в златна кошничка. Те били като истински. Тя толкова харесала кошничката, че си я сложила на бюрото, за да и се наслаждава постоянно.

Дизайнерите на бижутерска къща Фаберже, не веднъж са повтаряли изработването на рози, момина сълза, офика, малина, глухарче. Тези  украшения са били достъпни за различните прослойки. Стойността на бижуто  нямало никакво значение, важна била идеята.

Фаберже не обичал да прави копия и за това всяко едно изделие имало своя индивидуалност и придобивало свой собствен стил. Той е успял да разчупи времевата рамка поради, което неговите изделия изглеждат като типични ар-деко. На Фаберже му доставяло удоволстие да твори бижута-уникати, които давали воля на неговата фантазия. Това били изваяни фигури на хора, животни и цветя от полускъпоценни и скъпоценни камъни.

Цветята на ФабержеЕдно от тези творения на бижутерска фирма „Фаберже“ е уникалното „Глухарче“, ефирно и мистично символ на непостоянството на живота, отлитащо просто от въздишка, повече от 100 г. удивлява посетителите на Оръжейната палата в Москва. Колкото повече го гледаш, толкова повече се удивляваш на гениалността на Карл Фаберже. Все едно някой го е откъснал преди 15 минути и го е поставил във вазичката от планински кристал, която създава илюзията, че там има вода. Стъбълцето е от злато гравирано по специален начин, листата изваяни от нефрит, но най-поразителното е, че на върха на сребърната тичинка има натурален /истински/ пух от глухарче. И до този момент бижутерите не могат да разберат, как Фаберже е успял да закрепи нежният и деликатен пух, който се мени при всяко докосване. На върха има разбъркани малки брилянтчета, които при правилно осветяване, блещукат подобно на утринна роса.

Част от колекцията цветя на Фаберже:

Учените дълго време са се съмнявали в естествеността на пуха. В музея били поканени експерти по глухарчетата от Ботаническата градина на МГУ, които са потвърдили, че това е истински пух от глухарче като са назовали и датата на колекцията. Цветето със скъпоценни камъни, постоянно пребиваващо в музея, било закупено през 90–те години от частно лице от Москва.

&nbsphttps

Подобни публикации