Новини, Скъпоценни камъни

Турмалин

Турмалин

Името НА ТУРМАЛИНА ПРОИЗЛИЗА ОТ ДУМАТА ТУРМАЛИ ИЛИ ТОРАМАЛЛИ /ШРИ ЛАНКА/ – ПОЛУСКЪПОЦЕНЕН КАМЪК ОТ НЕИЗВЕСТЕН РОД. Най – ГОЛЕМИТЕ НАХОДИЩА НА ТУРМАЛИН В СВЕТА СА В Бразилия, САЩ, Мозамбик и Индия. Турмалинът Е ЕДИН ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ В БИЖУТЕРИЯТА, ПОРАДИ ТОВА ЧЕ СЕ СРЕЩА В РАЗНООБРАЗНА ЦВЕТОВА ГАМА.

Турмалин

Различно ОЦВЕТЕНИТЕ ТУРМАЛИНИ ИМАТ СВОЕ СОБСТВЕНО НАЗВАНИЕ: РУБЕЛИТ – РОЗОВ, МАЛИНОВ, ЧЕРВЕН, ВЕРДЕЛИТ – ЗЕЛЕН, ИНДИГОЛИТ-СИН, ШЕРЛ-ЧЕРЕН И НАЙ – РЕДКИЯ – ПАРАИБА!

Турмалинът Е КАМЪК – ПАЗИТЕЛ. Смята СЕ, ЧЕ ПРЕОБРАЗУВА ОТРИЦАТЕЛНОТО ПОЛЕ В ПОЛОЖИТЕЛНО И ЗАЩИТАВА ПРИТЕЖАТЕЛЯ СИ ОТ СТРЕС И УРОКИ. ЗЕЛЕНИЯТ ТУРМАЛИН Е КАМЪК НА ДУХОВНОТО ТЪРСЕНЕ И ЛЕКУВА НА ВСИЧКИ НИВА.
Укрепва И ПРЕЧИСТВА НЕРВНАТА СИСТЕМА. МАЛИНОВИЯТ РУБЕЛИТ /ЧЕРВЕН, РОЗОВ/ Е КАМЪКА НА ЧЕРВЕНАТА ЧАКРА.
турмалин

Той Е МНОГО СИЛЕН ЛЮБОВЕН ТАЛИСМАН, ИЗПЪЛВА СЪРЦЕТО С ДОВЕРИЕ И ТОПЛО ЧУСТВО КЪМ ХОРАТА.
Черният ТУРМАЛИН, НАРИЧАН ОЩЕ ШЕРЛ, Е КАМЪК, КОЙТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВА. Той Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН КАТО ЗАЩИТНИК ОТ НЕГАТИВИЗЪМ, КАКТО И ЗА РАЗСЕЙВАНЕ НА ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ЛЪЧЕНИЯ, ИЗЛЪЧЕНИ ОТ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И КОМПЮТРИ. В ДРЕВНОСТТА ТОЗИ КАМЪК Е ИЗПОЛЗВАН КАТО ПСИХИЧЕСКИ ЩИТ, А ДРЕВНИТЕ МАГЬОСНИЦИ СА ГО ДЪРЖАЛИ ДО ТЯХ ПО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЯВАНИТЕ РИТУАЛИ.

В ЕМОЦИОНАЛЕН ПЛАН ЧЕРВЕНИЯТ, ЖЪЛТИЯТ И КАФЕВИЯТ ТУРМАЛИН ПОДОБРЯВАТ СЕКСУАЛНОСТТА И СМУЩЕНИЯТА НА ЕМОЦИОНАЛНО НИВО, КОИТО ВЕРОЯТНО СТОЯТ И ЗАД ЗАГУБАТА НА ЛИБИДО.

турмалин
Синият ТУРМАЛИН /ИНДИГОЛИТ/ АКТИВИРА ЧАКРАТА НА ГЪРЛОТО И ТРЕТОТО ОКО, СТИМУЛИРА КОПНЕЖА КЪМ ДУХОВНА СВОБОДА И СЕБЕИЗРАЗЯВАНЕ. НОСИ СПОКОЙСТВИЕ И ХАРМОНИЯ, ПРЕМАХВА ТЪГАТА.

Турмалинът ПАРАИБА СЕ ДОБИВА НА ЕДНО ЕДИНСТВЕНО МЯСТО В СВЕТА/БРАЗИЛСКИЯ ЩАТ ПАРАИБА/ И Е ОТКРИТ СРАВНИТЕЛНО СКОРО-1987 ГОД. Тази НАХОДКА Е СВЪРЗАНА С ИМЕТО НА Хейтор Димас Барбоса, КОЙТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ СЕ Е ТРУДИЛ ПРИ РАЗРАБОТВАНЕТО НА МАЛЪК ПЛАНИНСКИ УЧАСТЪК В ТЪРСЕНЕТО НА НЕПОЗНАТИ ТУРМАЛИНИ.

Така НА БЯЛ СВЯТ СЕ ПОЯВЯВАТ ПРЕВЪЗХОДНИТЕ КРИСТАЛИ ПАРАИБА С НЕВИЖДАН ДО ТОГАВА ЦВЯТ. За НЕГО СА ХАРАКТЕРНИ РАЗЛИЧНИ НЮАНСИ НА НЕБЕСНО СИНЬО, ТЪМНО СИНЬО, ТЮРКОАЗЕНО И ИНДИГОВО СИНЬО. Параиба СА ЕДНИ ОТ НАЙ-РЕДКИТЕ КАМЪНИ В СВЕТА. Те СА ЛЮБИМИ НА КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ И СА ОБРАБОТВАНИ ОТ НАЙ-ЕЛИТНИТЕ БИЖУТЕРИ.
турмалин

Макар ДА ПРИНАДЛЕЖИ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО НА ТУРМАЛИНИТЕ, ЦЕНАТА НА ПАРАИБА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ НА БРИЛЯНТ. Днес САМО МНОГО БОГАТИ ХОРА МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА СИ КУПЯТ БИЖУТА С ЕСТЕСТВЕН БРАЗИЛСКИ ТУРМАЛИН – ПАРАИБА. Това Е ТАКА, ЗАЩОТО ЕДИН КАРАТ СТРУВА МЕЖДУ 5 000-10 000, А ПОНЯКОГА И 20 000 ДОЛАРА.

Огромен БРОЙ ХОРА СМЯТАТ ТУРМАЛИНА ПАРАИБА ЗА НАЙ – КРАСИВИЯ И НЕЖЕН КАМЪК НА ПЛАНЕТАТА. ИГРАТА НА НЕГОВИТЕ ЦВЕТОВЕ НА СЛЪНЦЕТО ВИ ПОЗВОЛЯВА ДА СРАВНИТЕ КРИСТАЛА С НАЙ-ЧИСТАТА ТЮРКОАЗЕНА МОРСКА ВОДА ИЛИ СИНЬО НЕБЕ.
турмалин

Като ЦЯЛО, ВСИЧКИ РАЗНОВИДНОСТИ НА ТУРМАЛИНА ИМАТ ЕДНИ И СЪЩИ КАЧЕСТВА, КАТО КОНКРЕТНИТЕ ЦВЕТОВЕ ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЪРХУ РАЗЛИЧНИ ЧАКРИ. Той Е ЕДИН ОТ НАЙ-СИЛНИТЕ ЗАЩИТНИ КАМЪНИ, ОТБЛЪСКВА СТРАХА И НЕГАТИВНОСТТА, И ВДЪХВА САМОУВЕРЕНОСТ, И РАЗБИРАНЕ.

Турмалинът ПОМАГА ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА И ОБНОВЯВА ТЯЛОТО И УМА, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО ПОДОБРЯВА СЪНЯ.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации