Новини

Завладяващата красота на турмалина

Завладяващата красота на турмалинаЗавладяващата красота на турмалина

Понакога скъп, понякога достъпен и по-рядко оценяван на баснословно високи суми, турмалинът е многолик кристал. Многоцветен, с  мек блясък и завладяваща красота, турмалинът е полускъпоценен камък, който заема своето достойно място в ювелирния свят редом със скъпоценните камъни. Превърнат е в неотменен акцент в колекциите на водещите ювелирни къщи, в които се съчетават вековните  традиции на различни стилове и култури с вкусовете и търсенията на съвременния динамичен свят.

Първите турмалини, донесени в Европа от отвъдморските колонии, се отличавали с меки червени оттенъци.Колонизирането на Новия свят и откриването на нови разнородни находища в различни части на света дало възможност турмалинът да се превърне в кристал – рекордьор по многообразие от цветове.

Сравнително голямата твърдост, добрата обработваемост, гланцовият блясък на повърхността, разнообразието от цветове и нюанси заслужено поставят турмалина в категорията на един от най-интересните полускъпоценни камъни за бижутери, колекционери и обикновени естети.

Завладяващата красота на турмалина Турмалинът е полускъпоценен камък, известен и използван за украшения още от стари времена. Византийските бижутери са обковавали турмалинените кристали със злато още през XII век. Руските майстори лека – полека започнали да усвояват знанията на майсторите от Константинопол и към XVI век, откривайки собствени находища и включвайки се в търговските пътища до Индия, започнали самостоятелно да снабдяват изтънчените си клиенти с редките камъни. В Западна Европа от периода на Просвещението последни открили красотата на турмалините. Холандските моряци донесли от новите земи необикновени камъни с пурпорно-лилав чвят. Тези нови скъпоценности били подобаващо високо оценени както от бижутерите, така и от техните клиенти. От този момент популярността и стойността на турмалина започнали да растат.

Днес най-скъпо оценяваните турмалини се добиват в Бразилия, щата Параиба, откъдето идва името им. Турмалинът параиба е камък, който се характеризира с дълбок неонов хладен блясък, а цветовите му вариации се разпростират от светло синьо до наситено синьо към тюркоазено, светло зелено и изумрудено зелено.

Завладяващата красота на турмалина

Поради визуалното си сходство с рубина, червеният турмалин е наречен рубелит. Цветът на зряла малина, характерен за рубелитите с високо качество, правят този турмалин особено ценен. Находища на рубелит има в Русия, САЩ, Мадагаскар и Шри Ланка.

В Сибир се добива т.нар. сибирит. Това е турмалин с наситен тъмно вишнев цвят. Открит е преди около 300 години и днес продължава да запленява ювелирите с топлите си нюанси. Интересни са и интензивно оцветените форми на сибирита с преобладаващи лилаво-червени и червено-виолетови нюанси. От друга страна ахронитът е напълно безцветна разновидност на турмалина, която можеда бъде открита единствено на о. Елба. Поради изключителната си рядкост това е един от най- скъпите турмалини, макар почти да няма ювелирна стойност.

Верделитът или т.нар. бразилски изумруд е един от най-широко разпространените в природата турмалини. Почти идентичен по цвят на изумруда е хром-турмалинът. Наситено зеленият му цвят буди възхищение и единствено по-мекият му блясък го отличава от кристалите на колумбийските изумруди.

Завладяващата красота на турмалина

Дравитът е турмалин с жълто-кафяв цвят. Названието му се свързва с австрийското поречие на р. Драва, където е открит за пръв път. Днес се добива изключително в Кения. Използването на полихромни турмалини в ювелирните изделия създава впечатлението за уловени  късчета от дъгата. Преобладаващите меки тонове и трудно уловимите цветови преходи правят тези турмалини изключително привлекателни.

Подобни публикации