Новини, Скъпоценни камъни

Аметист

Аметист

Независимо дали купувате чифт обеци, гривни или прьстени, обсипани с красиви лилави аметисти, можете да бъдете сигурни в едно-камъкът е изключително привлекателен, а неговата история е доста интересна.

аметист
Аметистът е най – ценният кварцов полускъпоценен камък. Той получава името си от гръцката дума аметистос, която означава неподатлив на отрова или не пиян. Мъдреците от древна Гърция и Рим твърдяли, че неутрализира алкохола ако се сложи в чаша с вино. Негови най –големи находища има в Северна Америка, Урал, Бразилия, Мадагаскар. Според гръцка легенда някога живяло младо момиче на име Аметист, която била известна с ослепителната си красота. Не след дълго тя се превърнала в мишена на гръцкия бог Дионисий.
аметист

По време на един от вечерните си запои, той решава, че е влюбен в Аметист. Тя от своя страна се обръща за помощ към богиня Диана, която за да я скрие от очите на Дионис я превръща в огромно парче бял кварц. Когато Дионис разбира какво се е случило, съкрушен, той започва да плаче във винената си чаша. От риданията му земята се разклатила и виното се разляло върху кварцовия камък на Аметист. Така той се оцветил в богат лилав цвят.
В древен Китай вярвали, че аметистът помага на този, който води съдебно дело, защото се смятало, че осигурява благоразполо-жение и положителен изход от делото.
аметист
В средновековна Европа аметистът бил по скъп от диаманта. Някои го наричат епископски камък, защото го носели кардинали и епископи. Всеки папа получавал пръстен с аметист, който след неговата смърт се унищожавал и за новия папа се правел нов.

Кръстоносците го окачвали на броениците си като амулети. Съществува легенда,че закрилникът на влюбените Свети Валентин притежавал пръстен с аметист с изображение на Купидон. От стари времена моряците носят аметисти, за да си осигурят безопасно пътуване, а войниците – за да ги пази от раняване.

Очаквайте продължение.

По материали от интернет

Подобни публикации