Новини, Скъпоценни камъни

Аметист – продължение

Аметист-продължение

В наши дни се е запазило вярването, че аметиста е символ на трайно семейно щастие.
В някои държави съществува обичай младоженецът да подарява на булката аметист във форма на сърце, което ще донесе на двойката спокойствие и любов в живота им, до края на техните дни.

аметист
Един от най големите аметисти в света се намира в национално историческия музей в Лондон и тежи 343 карата. Гигантски аметист се съхранява и във Вашингтон. Благодарение на красивия си цвят, аметиста е извоювал изключителна популярност сред ценителите на красиви бижута по цял свят. Неговите отенъци са на пурпурно, лилаво и бледомораво с различна наситеност.
Може да има синкави или червеникаво-пурпурни нюанси, когато се гледа под различен ъгъл.

Цветът на аметиста е в хармония с различните цветове на среброто, злато и емайла. Прозрачността на камъка се разкрива отлично в разнообразни форми и шлифовки. Зелената и по рядко срещана разновидност на аметиста /празолит/също добива голяма популярност напоследък. Благодарение на неутралния си цвят може да се съчетава добре с топаза и наситено оцветения лилав аметист.

аметист
Аметринът пък е друга разновидност, която е природна комбинация от аметист и цитрин.Виолетово и златисто жълто са едновременно противоположни и допълващи се цветове. Аметистът се асоциира с третото око и често се нарича „духовен кристал„. Той е прекрасно средство за медитация, тъй като засилва и развива интуицията, вдъхновението, изцелението, протичането на енергия, издига мислите и стремежите до високи духовни нива.

аметист
Единичните кристали са много полезни, но друзите са още по мощни и пречистващи. Поради това свое качество те могат да се използват за пречистване и на други камъни. Аметистът балансира и лекува всички чакри. Твърди се,че помага при физически болки, главоболие безсъние и психични болести. Той е свързан със зодиакалните знаци Риби, Дева, Водолей и Козирог и се управлява от Юпитер. Подходящ подарък е за хора,занимаващи се с бизнес, тъй като носи успех и просперитет.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации