Новини

Староруският стил на Фаберже

Староруският стил на Фаберже

Староруският стил на ФабержеПроектирането и изработването на различни по своето предназначение ярки, изящни, съвършени и разкошни шедьоври превърнали Карл Фаберже – придворния ювелир на Романови – в личност, чието име завинаги ще остане вписано в историята на приложното изкуство.  Съвременниците определяли Фаберже  като „Челини на XIX век“.

От  гледна точка на съвременния човек, произведенията на Фаберже, се ценят не само като ювелирни произведения на изкуството, а преди всичко като съкровища на световната култура.

Въпреки широко разпространената представа за недостижим  разкош и безумно висока стойност на изделията, носещи щемпел „Фаберже“, във визитна картичка на фирмата се превърнало умението най-пълно и в дълбочина да се използват достойнствата и красотата на всички използвани материали – одухотворяването и вдъхването на живот на студения метал и мъртвия камък.

 

Някога определяли Ювелирна къща „Фаберже“ като „гъба на културата“, защото в изделията, излизащи от нейните работилници, умело били съчетавани мотиви и елементи от различни художествени стилове и направления – пищният ампир и нежната готика, плавният арт нуво и екзотичният Изток и разбира се – самобитният традиционен руски стил.

Така нареченият „староруски стил “ се възражда и набира голяма популярност в края на XIX и началото на XX век. Диадемите и тиарите, изработени от злато или платина и инкрустирани с брилянти, миниатюрни чашки, изработени от сребро и украсени със скъпоценни и полускъпоценни камъни удивляват със своето съвършенство и майсторска изработка. Ярките висулки и медальони, в които често били комбинирани изумруди, сини сапфири и рубини, създават цветно и празнично настроение.

Изработването на различни църковни регалии било широко застъпено в работата на „Фаберже“. За църквите и манастирите на Русия се създавали изящно гравирани златни обкови за икони и кръстове, пищно инкрустирани с перли, скъпоценни и полускъпоценни камъни подвързии за православни евангелия. Решени в староруски стил, те напълно се доближават до работата на майсторите от XII – XV век.

Изобщо традиционната за старите майстори работа с металите и тяхната украса характеризира облика на изделията на „Фаберже“ в староруски стил: сребърни съдове и прибори за бита, инкрустирани с кварц, аметист и халцедон, украсени с изваяни цветя и митични образи или плътно покрити с ярък разноцветен емайл, поразяват погледа с изкусната стилистика.

Староруският стил на Фаберже

Изделията на „Фаберже“, по всеобщо мнение, нямали равни в цяла Европа. По – късно европейските производители се опитвали не веднъж да произвеждат изделия, подобни на неговите, но дори такива утвърдени фирми като „Бушерон“ (Boucheron) и “ Картие“ (Cartier) за дълго време  “ оставали в сянката на „Фаберже „.

Още за интересни факти за бижутата вижте тук>>

 

Подобни публикации