Новини

Аметист

Аметист

Аметистът е най-ценният, красив и привлекателен кристал от групата на кварца. Цветът му варира от нежно виолетов през тъмно виолетов до пурпурен. Обикновено оцветяването на камъните е неравномерно. Бледите цветове понякога се наричат „Rose de France“ и често са били вграждани във викторианските бижута.

аметист

Спред легендата, древните гърци вярвали, че аметиста е кръстен на красивата нимфа Аметио, която била полюбена от бога на виното Дионис. Но Аметио била влюбена в овчара Сирикос и отхвърлила любовта на Дионисий. Обиденият бог преследвал нимфата и се опитал да я прегърне. Аметио повикала на помощ на Артемида, и за да я спаси от Дионисий тя я превърнала в камък.

аметист
Хората са открили красотата на аметистите още от времето на Древен Египет. В Древен Рим и Гърция от аметисти са били изработвани геми, камеи и печати, а в Китай камъкът е намирал приложение при изработката на флакони и бижутерийни кутийки. Римляните са наричали аметистите „благословенни камъни“ и вярвали,че могат да допринесат за успеха и благоприятния изход в сложни житейски ситуации.

Аметист
През Средновековието в Европа аметистът е бил по-скъп от диамант,а свещениците са го предпочитали за украсата на религиозни символи и церемониални одежди. Така получил името „апостолски /епископски/ камък“.
Аметист

Кръстоносците продължили традициите, окачвайки аметистови кристали на броениците си. Съществува легенда, че закрилникът на влюбените Свети Валентин е притежавал пръстен с аметист с изображение на Купидон.

Аметист
От стари времена моряците носят аметисти, за да си осигурят безопасно плаване, войниците носели амулети, за да ги предпазват от раняване.
В наши дни се е запазило вярването, че аметистът е символ на трайното семейно щастие, дълбоката привързаност и преданост. В някои държави съществува обичай младоженецът да подарява на булката аметист във формата на сърце, което е обковано със злато и сребро, то той ще донесе на младоженците благословия, щастие и спокойствие в живота им до края на техните дни. Прекрасен подарък за 6-тата годишнина от сватбата!
Аметист

Аметистът е подходящ подарък и за хора, занимаващи се с бизнес, тъй като носи успех и просперитет в тази сфера.
Аметистът се свързва със зодиакалните знаци Риби, Дева, Водолей и Козирог.
Очаквайте продължение…

Подобни публикации