Новини, Полезна информация, Скъпоценни камъни

Аметистът– „духовен кристал“

prusten-ametistАметистът– „духовен кристал“

Аметистът е най-високо ценен от всички кварцови кристали. Съществува в отенъци на пурпурно, лилаво и бледомораво. Може да има синкави или червеникаво-пурпурни нюанси. Руските аметисти имат червеникав оттенък, канадските са виолетови, а бразилските тъмновиолетови. Добиват се в Урал, канада, Бразилия, Шри Ланка, Индия, мадагаскар, САЩ, Германия, австралия, Замбия, Намибия, Южна Африка и др. Почитан от столетия като украшение и амулет. В древността са го използвали за предпазване от алкохолно опиянение. Името му идва от гръцката дума аметистос, която означава „неподатливост на отрова“. Мъдреците от Древна Гърция и Рим твърдели, че неутрализира алкохола, ако се сложи в чаша с вино. Италианския писател и лекар на Борджииите Камилус Леонардус изброява и други негови качества: потиска лошите мисли, води до ясно разбиране… В египетската история има обичай младоженецът да подарява на булката аметист във форма на сърце. Смята се, че този уникално оформен кристал, монтиран в сребро или злато, ще донесе голямо щастие и спокойствие на младоженците до края на живота им. Легендата за богинята Диана и бога на виното и веселието Бакхус разказва за произхода на аметиста. Бакхус бил много ядосан на смътните, че го пренебрегват. Затова се зарекъл, че ще заповяда  на лъвовете си да разкъсат първото човешко същество, което му се изпречи пред очите. И ето, че на пътя му се появила девойката Аметист, която отивала към храма на Диана. Когато лъвовете я нападнали, виковете й привлекли вниманието на богинята, която я превърнала в колона от прозрачен планински кристал. Бакхус се разкаял горчиво за неразумната си постъпка и излял чаша вино върху колоната. Така от прозрачна, тя станала виолетова.

kristal-amethystВ Средновековна Европа аметистът бил по-скъп от диаманта. Някои го наричали „епископски камък“, защото го носели кардиналите и епикопите. Мъдреци, магьосници и лекари от Близкия Изток вярвали, че причината за всички болести е заболялата душа. Наред с молитвите към определени светци, те предписвали елексири с аметист. През XV век камъкът става изключително популярен, защото се смятало, че може да контролира и пропъжда злите духове – носели го като амулет.

Аметистът се свързва със зодиакалните знаци Риби, Дева, Водолей и Козирог.

Лечебна енергия: той е почти незаменимо средство за всеки лечител. Единичните кристали са много полезни, но друзите са още по-мощни и пречистващи. Поради това те могат да се използват за изчистване на други камъни. Аметистът успокоява психичните разстройства, пречиства кръвта, подсилва имунната система, балансира и лекува всички чакри. Помага при безпокойство и безсъние, неговата деликатна енергия ще отстрани напрежението и стреса, ще разсее скуката.

medalion-ametistМагически качества: аметистът се асоциира с третото око и се нарича „духовен кристал“. Среща се във вид на геоди, друзи и отделни екземпляри. Цветът му варира от наситено пурпурносиньо до почти бяло. Понякога тези отенъци се срещат в един-единствен кристал. Той стимулира дейността на дясното мозъчно полукълбо (творческата дейност), отстранява илюзиите и помага за развиването на свръхсетивни способности. Той е прекрасно средство за медитация, защото усилва интуицията, вдъхновението, изцелението и протичането на енергията и информация; издига мислите и стремежите до високи духовни нива. Той дава проницателност в бизнеса и носи победа, прекрасно средство за за успех и слава. Помага за равновесие между физическото и духовното.

Из А. Дж. Конуей

Разгледайте нашите бижута с аметист тук>>

Подобни публикации