Новини

Аметисти – за ценителите на красиви бижута от цял свят!

Аметисти – за ценителите на красиви бижута от цял свят!

Аметисти – за ценителите на красиви бижута от цял свят!

Продължаваме темата за аметистите с още интересни факти и подробности около тях…

Къде се намира най-известната колекция от големи обработени аметисти?

Тя се съхранява в Британския музей и обхваща три камъка, като масата на най-големия от тях е 343 ct. Той е открит в Бразилия, а ювелирите са му придали овална форма. Другите два камъка с маса съответно 75 ct и 90 ct са открити в Русия. Сериозните колекционери се стремят да се сдобият с аметистови кристали от различни находища, защото всички те се отличават по цвят и характеристики. „Deep Siberian“ / наситен сибирски аметист/се добива в Северен Урал, Шри Ланка и Южна Америка. Отличава се с наситен виолетов цвят със задължителни оттенъци на синьо и на червено. Това е и най- скъпият естествен аметист. Изключително ценни и с високо качество са аметистите, добивани в Мексико. Те са тъмни и с интензивен лилав цвят. Високо се ценят и аметистовите кристали, заобиколени от прозрачен или бял кварц.

Защо е толкова желан от бижутерите?

Благодарение на красивия си цвят аметиста е извоювал заслужена популярност сред ценителите на красиви бижута от цял свят. Голяма роля за неговата известност имат бижутерите, които го използват за своите шедьоври. Често аметистите биват комбинирани със смарагди и брилянти, както и с други цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни в скъпи бижута. Така в едно бижу могат да бъдат съчетани аметист с топаз, гранат и цитрин. Цветът на аметистите  е в хармония  със сребро, злато и емайл с различни цветове. Особено ефектни са в обков с топлия цвят на жълтото злато. Прозрачността на камъка се разкрива отлично в разнообразни форми и шлифовки.

Кои са най-редките разновидности на аметиста?

Зелената и по-рядко срещана разновидност на аметиста /празиолит/ също добива голяма популярност. Ефектно се съчетава с бяло злато, а благодарение на неутралния си цвят може да се комбинира с топази и наситено оцветени лилави аметисти. Аметистът Шеврон е красива разновидност на лилавия аметист, отличаващ се с контрастен бяло-виолетов рисунък. Кварцът е кристал, разпространен повсеместно, а цитринът – жълтата негова разновидност – е рядкост.

Любопитна особеност е, че модата по отношение на цитрина се променя не толкова година след година, колкото до голяма степен има географска зоналност. Така например прави впечатление, че в топлите райони на Южна Европа, средиземноморското крайбрежие на Африка, азиатските тропични и субтропични райони клиентите проявяват интерес и  търсят предимно карамелено жълти цитрини с винен оттенък / т.нар. вид „Мадера“ /, оформени като кабошони, докато в страните с умерен и студен климат предпочитанията са насочени към камъни, чиито цвят е едва забележим и се дължи на проблясъците от шлифовката.

Аметисти – за ценителите на красиви бижута от цял свят!Истински ценни и скъпи са тези цитрини, които по качество и цвят наподобяват на топазите. От наситеността на цвета зависи стойността на камъка. Жълтите и зелено-жълтите камъни без дефекти, са признати за най-висококачествените от ювелирите. В природата много рядко се формират многозонални кристали, които да съчетават в себе си едновременно свойствата на два минерала. Такъв е аметринът – кристал, комбиниращ в едно аметист и цитрин. Оцветяването му може да варира от различни оттенъци на жълтото, през прасковени, люлякови и виолетови цветове.

За още модели вижте тук>>

Подобни публикации