Новини, Скъпоценни камъни

Топазът – камъкът на Египет

Топазът – камъкът на Египет

Зa ЕГИПТЯНИТЕ ТОЙ БИЛ СИМВОЛ НА СЛЪНЦЕТО , НА ЖИВОТА, УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО.

Името МУ ИДВА ОТ САНСКРИТСКАТА ДУМА ТАПАС ИЛИ ТОПАС /ОГЪН/. Цветовете НА ТОПАЗА ПРЕМИНАВАТ ОТ СВЕТЛО СИНЬО, ПРЕЗ СИНЬО, ЗЕЛЕНО, ЖЪЛТО, ОРАНЖЕВО, РОЗОВО , ВИНЕНО. Има И БЕЗЦВЕТНИ ТОПАЗИ, КОИТО ЧЕСТО БИЛИ ПРИЕМАНИ ЗА ДИАМАНТИ, КАКЪВТО Е СЛУЧАЯТ С ДИАМАНТА „БРАГАНЦА“ ОТ КОРОНАТА НА ПОРТУГАЛСКИТЕ КРАЛЕ.

ТОПАЗЪТ - КАМКЪТ НА ЕГИПЕТ
От ВСИЧКИ РАЗНОВИДНОСТИ НАЙ-ПОПУЛЯРЕН Е ЖЪЛТИЯТ ИЛИ ЗЛАТИСТИЯТ ТОПАЗ. Той НОСИ ЩАСТИЕ НА МОРСКИТЕ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ, ПРИВЛИЧА ИЗОБИЛИЕТО, ДАРЯВА СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТ НА ДОМА.

Естествените СИНИ ТОПАЗИ ВАРИРАТ ОТ НЕБЕСНО СИНЬО ДО РЯДКО НАСИТЕНО СИНЬО. Добиват се в Бразилия, Мексико, САЩ и Бирма. Те ПОМАГАТ ЗА РЕГЕНЕРАЦИЯ НА ТЪКАНИТЕ, УКРЕПВАТ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И УСКОРЯВА МЕТАБОЛИЗМА. Неговите УСПОКОЯВАЩИ И ОБЛЕКЧАВАЩИ ВИБРАЦИИ БАЛАНСИРАТ ЕМОЦИИТЕ.

ТОПАЗЪТ - КАМКЪТ НА ЕГИПЕТ
Древни РЕЦЕПТИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ АКО В БЛИЗОСТ ДО ХРАНИ, В КОИТО ИМА ОТРОВА СЕ ПОДНЕСЕ ТОПАЗ, ТЕ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ПЕНЯТ. Може БИ ЗАТОВА СА ГО НАРИЧАЛИ „КАМЪК НА ПРИДВОРНИТЕ“.

При ПОСТОЯННИТЕ ДВОРЦОВИ ИНТРИГИ, ТЕ ВИНАГИ СА НОСИЛИ ТОПАЗИ , ПОРАДИ СТРАХ ОТ ОТРАВЯНЕ.

ТОПАЗЪТ - КАМКЪТ НА ЕГИПЕТ
Топазът ПОДОБРЯВА ДУХОВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ. ЛЕГЕНДАТА КАЗВА, ЧЕ ТОЙ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА И КРЕАТИВНОСТТА. Известен Е КАТО КАМЪКЪТ НА ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ, РАЗБИРАТЕЛСТВОТО И ДОБРОТА.

Общо ТОПАЗЪТ ДАВА НА СЛАБИТЕ СИЛА, НА ЖЕНИТЕ-КРАСОТА, НА ВСИЧКИ – ИНТУИЦИЯ И МЪДРОСТ.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации