Новини

Неоновият блясък на параиба

Неоновият блясък на параибаНеоновият блясък на параиба

Параибата се добива само на едно място в света / бразилският щат Параиба/ и макар да принадлежи към семейството на турмалините неговата цена може да бъде по-голяма  от тази на брилянт.

Неоновият блясък на параиба

Бразилия е позната като страна на турмалинита, а параиба е турмалин, открит сравнително скоро /1987г./. Сензационната находка е свързана с името на един-единствен човек – Хейтор Димас Барбоса. В продължение на години той неуморно се трудил в разработването на малък планински участък в търсене на необичайни и непознати турмалини. Благодарение на упорития му труд  и  вяра в успеха на трудоемкото начинание през 1987г. на бял свят се появили шепа превъзходни кристали с невиждан дотогава цвят.

Неоновият блясък на параибаКакво отличава параибата от другите турмалини? Защо завладява така силно?Преди всичко това е свързано с магическият му блясък, който извира от вътрешността му. Параиба завладява отведнъж – това не е просто привлекателен и необичаен камък. Той  шокира с красотата си. За него са характерни различни нюанси на небесно  синьо, тюркоазено, тъмно синьо, зелено и индигово синьо. Тези пламтящи оттенъци са свързани с високото съдържание на мед  и  високо съдържание на злато. Ако камъкът не беше така прекрасен, неповторим и рядко срещан, би могъл да се използва като суровина за добиване на този благороден метал.

Неоновият блясък на параиба

Истинската жива красота на параиба може да се прояви едва след като камъните бъдат фасетирани. При фасетирането им в  тях се „разпалва“ огън, видим дори при много слаба светлина. Поради тази причина параиба често са наричани „електрически“ или „неонови“. Ако в тъмна стая се поставят скъпоценните камъни диамант, рубин, сапфир и изумруд и редом до тях параиба, а след това вратата леко се открехне, то първото нещо, което ще се види е параиба. Отвори ли се широко, параиба ще избухне в светлина, засенчвайки своето благородно обкръжение.

Неоновият блясък на параиба

Параиба е шампион по яркост. Естетите и ювелирите го определят като най-привлекателния полускъпоценни камъни в природата.

Подобни публикации