Новини, Скъпоценни камъни

„Cartier“ – една епоха в ювелирното изкуство

„Cartier“ – една епоха в ювелирното изкуство

„Cartier“ е не само един от най-известните ювелирни брандове, а цяла една епоха, започнала в първата половина на XIX век и продължила развитието си до наши дни.

cartier

Франция никога не е страдала от дефицит на умели ювелири, но основателя на фирмата Луи – Франсоа Картие е от малцината любимци на съдбата, превърнали се в легенда, независимо от скромния си произход.

cartier

Картие експериментира, търси нови форми, обединявайки в работите си старите традиции на ювелирното изкуство с изискванията на новото време. Изработва бижута по поръчка без да повтаря моделите си и давал на  френските аристократки увереността, че никога няма да видят своето украшение носено от някоя тяхна съперница.

„Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство

Брилянтени пеперуди, златни скарабеи, скъпоценни скорпиони – никой не можел и да предполага, че анималистичните мотиви ще присъстват така трайно в ювелирния свят. Луи Картие успял да се потопи в тази неподправена красота и да я пресъздаде по един жив и неповторим начин, заставяйки конкурентите си да му подражават и да го догонват. Той е и един от пионерите, който пълноценно използват платината в своите украшения.

„Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство

Славата и състоянието на Картие растяли с шеметна скорост и през 1853г. открива свое собствено голямо ателие в Париж, а авангардният стил, разработен от маестрото, клиентите причислили към Art deco. Ювелирът  превърнал работата си в семеен бизнес, приобщавайки в ювелирното изкуство и тримата си синове.

Очаквайте продължение

„Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство„Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство„Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство

Подобни публикации