Новини, Полезна информация, Скъпоценни камъни

Изяществото и мистичната сила на бижутата

fortuna-obeci-drevnaИзяществото и мистичната сила на бижутата

Бижутата вече са незаменима част и символика от живота ни. Съчетаваме  ги с облеклото си и с останалите аксесоари, които носим, сливаме се с тях. Те са необикновен аксесоар, тъй като имат душа и магия, имат своя история и носят свой собствен дух…

Дългогодишната им история разкрива тяхното различно приложение в епохите и тяхното тълкуване и до днес. Те са използвани от зората на човешката история. За пръв път аксесоари са носели жителите на Африка. В Кения са открити колиета с мъниста, направени от черупки на щраусово яйце. Произхода им датира от повече от 40 000 години. Кроманьонците носели огърлици и гривни от костите и събитие на животни. Използвали плодове или камъчета, черупки, дори седеф. Това доказва, че още в миналото изработката на бижута като изкуство и носенето им е било свързано с душата на човечеството и желанието да създават и носят красота!

Около 3000 г. пр. Хр, в древен Египет , златото бил предпочитан метал за изработка на 02-fortuna-srednovekovieбижута. Занаята се превръща в професия, предполагаща специфични техники и умения, което води до огромното разнообразие и стилове украшения. Фараоните носели великолепни гривни, висулки, обеци, диадеми, пръстени. Също така освен злато, египтяните носели скъпоценни камъни. Според вярванията им всеки специфичен камък имал своята сила, която се прехвърляла на собственика, който го носи. Свещеният египетски скарабей също бил част от тези мистични накити и носел своята магия.

В Древен Рим и антична Гърция бижутата се създавали, за да символизират легенди и богове и по-късно популярни културни убеждения.

В този период техники като металообработването се развиват значително и детайлите по украшенията стават все по-сложни и пипкави. Гърците и римляните не смятали скъпоценните камъни за мистични и носещи определена енергия и сила. В древна Гърция популярни били мъниста с форма на мида, бръмбари, цветя.  До 300 г. пр.н.е. гърците правели цветни бижута, изпозвайки камъни като смарагд, гранат, аметист и перли. Този период е известен за създаването на т. нар. Cameo (камеи). То представлявало парче камък с издълбан на него портрет на лидер или бог.

03-fortuna-mynista

Рим бил добре развиващ се център за ранното златарство. Бижутерите там и произведенията, които създавали били без конкуренция до Ренесанса в Европа. Те правели много модели за колиета, обеци, гривни както и висулки, които били кухи отвътре и можели да бъдат напълнени с парфюм. Преди 2000 години римляните са използвали сапфири от Шри Ланка, изумруд, гранат, кехлибар и индийски кристали, както и диаманти.

egyptian-jewellery-bijutafortuna

През Средновековието бижутата се насочват предимно към символиката на християнството. В началото на този период най-добрите бижута били изработвани в християнските манастири. Отново през Средновековието обаче в Европа влиза в сила т. нар. таван на лукса. Така например във Франция и Англия не било разрешено да се носят бижута, изработени от перли, скъпоценни камъни, злато или сребро.

Бижутата се възраждат именно по време на Възраждането. Този период значително променя ролята им и те вече не са символ на богатство или знак на религиозност. Бижутата започват да придобиват и една нова функция – започват да се използват като валута, тъй като са ценни.

goldenring-diamondsЦветята стават господстваща тема за дизайнерите на фина бижутерия. Завръщат се и използваните по-рано скъпоценни камъни. Те обаче вече играят ролята по-скоро на блясък и изящество, а не на мистични сили. През този период започва да се налага използването на диаманти. XVII век и времето на Романтизма оказват дълбоко влияние върху развитието на западните бижута. Те стават по-дребни, деликатни и заемат формите на цветя и животни, с ярко оцветени скъпоценни камъни и метали. Тази тенденция продължава до началото на XX век и еволюира с производствена техника, която включва сложни творения от стъкло.

C13 th Medieval Sumptuary Laws Индустриалната революция въвежда безпрецедентни промени в света и модата на бижутата и тенденциите им и ги променя по-бързо от всякога. Бижута, изработени по времето на епохата Ар Нуво, Ар Деко и ретро периода, все още са популярни и днес.

Втората световна война спира производството на фини бижута, но до 1940 г. и 1950 г. влиянието на Холивуд и американската култура е господстващо и в Европа. Влияят филмите и рекламата, звездите, техните грим, коса и дрехи.

elizabeth-taylor-jewelry

И днес тенденциите продължават да се менят, навлизат нови материали за изработката на мистичните бижута. Тепърва ще ставаме свидели на още новости и дизайни, но сигурно е, че изяществото, традицията и красотата на вече създадените за толкова хилядолетия бижута никога няма да бъдат забравени.

Източник: fashion-lifestyle.bg

Подобни публикации