Новини, Полезна информация, Скъпоценни камъни

Сапфирите – щастливи талисмани!

sapphire 1Сапфирите – щастливи талисмани!

Персийска легенда разказва, че са се появили на света от последните капки амрита – елексира на безсмъртието или млякото на Богинята, даряващо живот!

Будистите го наричали „камък на камъните“, защото успокоява ума, носи щастие и духовно просветление.  Дарява добро здраве, богатство, щастие и благословия от боговете. Според гърците той е „камъкът на Аполон“. В близкият Изток сапфирът е познат като любовен камък. Смята се, че във всички звездни сапфири живеят три добри духа, които носят добър късмет, вяра и надежда.

Най-големият известен звезден сапфир е „Звездата на Индия“ с маса от 543 карата. Счита се, че астериксите или звездните камъни, притежават допълнителна сила, която привлича добър късмет и любов и отблъсква черната магия.  Будистите го имат за специален камък, който има специфична сила и въвежда в състояние на транс. Помага при астрални проекции, ченълинг и развиване на психичните способности.

Данни за камъка

SAPPHIRE

Цвят: Нюанси на синьото – от цвят метличина до тъмно синьо, почти черно. Срещат се също бели, зелени, виолетови, жълти, кафяви, оранжеви и розови.

Находища: Мианмар, Шри Ланка, Индия, Тайланд, Австралия, Нигерия, Камбоджа, Бразилия, Кения, Колумбия, Малави, Танзания.

Сапфирът наред с рубина е вид корунд. Те са втори по твърдост след диаманта. Името „сапфир“ идва най-вероятно от думата сапфирос (любимец на Сатурн) или сайферос, която има санкритски произход. Персите го наричалисаффир, а арабите – сафир. През 1880г. в Кашмир е открито малко находище с най-висококачествените сапфири, познати някога по света; са съжаление, то е отдавна изчерпано. Днес най-добрите образци в тъмно кралско-синьо са известни като канчанабури (по името на мините, в които се довиват), но те бързо се изчерпват. Образците от по няколко карата са почти толкова скъпи, колкото диамантите и рубините. Светлосините се смятат за най-висококачествени и ценни. Въпреки, че в нашите представи сапфирът е красив яркосин скъпоценен камък, се срещат разновидности и в други цветове. Всеки корунд, който не е червен, е сапфир. Единственият трети вид, с отделно наименование, е много рядката и скъпа падпараджа – на синхалски език означава „лотосов цвят“. Това е розово-оранжев камък, който се среща единствено в Шри Ланка.

Най-редки и скъпи от всички са звездните сапфири. При тях се наблюдава явлението астеризъм – шестолъчна звезда; получава се, когато рутиловите инклузии са разположени успоредно по трите оси на кристала и камъкът е кабошониран.

Лечебна енергия

Сапфирът стимулира функцията на хипофизата и така помага на цялата ендокринна система. Сложете го върху сърцето си, за да понижите температурата. Лекува ума и духа. Добро средство при болки в гърба и кожни проблеми; твърди се, че прави косата и ноктите по-красиви.

Магически качества:

Прекрасно средство за медитация, защото отстранява неяснотите. Синхронизира тялото, ума и духа, стимулира психичните способности и вдъхновение. Подпомага общуването с Висшия Аз и духовните водачи. Прекрасен помощник, ако искате да се обучите във Висшите мистерии. Отстранява стари блокажи и запечатва аурата. Ще фокусира енергията ви без съзнателни усилия от Ваша страна. В древна легенда се смята, че сапфирът, независимо от света си, прогонва мизерията и я заменя с благоденствие!

Независимо от света си той е толкова благотворен, че може да се носи само, заради положителните си вибрации.

Разгледайте нашите модели бижута със сапфири тук >>