Полезна информация, Скъпоценни камъни

Тюркоаз или “камък на късмета”

turkoaz_fortunaТюркоаз или “камък на късмета”

Има силата да отблъсква „лоши очи“ и се счита за камък на Венера. Той е израз на щедрост, искреност и привързаност. Съхранява приятелството и дори може да превърне враговете Ви в приятели. Името му произлиза от турски търговци, които за първи път го донесли в Европа за продажба. Французите го наричали pierre turquoise (камък от Турция). На венецианците бил известен като turchesa, на немците – turkis, а тибетците го наричали гиу, а персите – пирузех (триумфиращ). Древните египтяни го познавали и добивали близо до Храма на богинята Хатор, наричана още „богиня на тюркоаза“. Той бил забелязан най-напред заради красивия син цвят, който според мнозина се дължи на съдържанието на мед, амоний и следи от желязо. Цветът му може да варира от южно небе до синьо-зелено. Най-висококачествени образци се добиват в Иран. Цветът на тюркоаза може да се повлияе от много фактори: потта ще го превърне в зелен, ще му подейства топлината на тялото, също парфюмите, лаковете за коса и други козметични продукти, които използваме. Затова и понякога, ако носим бижу с този камък ни се струва, че мени цвета си.  Арабите смятат, че той е изключително чувствителен към атмосферните условия, и може да промени нюанса си с промяната на времето. Като камък е използван от древни времена. Египтяните наричали своята богиня Изида „господарка на тюркоазите“. Турците го ценели като амулет и го наричали файруз или „камък на късмета“. Може би това е същият свещен камък сакрат на мюсюлманите, взет от планината Кам, обиталище на феите.

turquoise ring

Според ръкописи от XIII век, турците закачали тюркоаз на юздите на конете, за да пази както ездача така и коня. Като минерал бил познат от векове също на ацтеките, толтеките и олмеките. Те правили свещени маски с инкрустирани камъни тюркоаз. Тюркоазът не можел да бъде носен, защото служел само за приношение на боговете.

В наши дни остава поверието, че отблъсква лошите очи и хората носят тюркоазени мъниста против уроки. Той се свързва с Венера и зодиакалните знаци Стрелец, Риби и Скорпион.

Каква лечебна енергия притежава: Тюркоазът е мощен лечител с женска ин-енергия, затова помага при женски болести. Използва се за лечение на главоболие. Твърди се, че губи цвета си, когато притежателят му е подложен на силен стрес. Много добре тонизира и укрепва цялото тяло; помага за регенерирането на тъканите; подобрява кръвообращението и коригира всякакви проблеми, свързани с дихателната система. Според традиционни вярвания, той отразява здравословното състояние на тялото и аурата, като променя цвета си.

Turquoise-grivna-fortuna

Магически свойства: помага при медитация, защото засилва творческите способности, успокоява ума, осигурява връзка и емоционален баланс. Може да синхронизира чакрите. Помирява приятелите. Деликатно насърчава притежателя си да търси отговори и знания. Някои американски индианци го наричат „небесен“ или „райски камък“, защото вибрациите му помагат да изградят мост между световете и да засилят психичните способности.

За да привлечете благополучие, подръжте тюркоаза в дясната си ръка и му кажете своите желания, като го гледате, докато наричате.