Полезна информация, Скъпоценни камъни

Знаете ли кой е камъкът на силата?

c4a7b5d92ce0b158a17b39c7ab9a0988Знаете ли кой е камъкът на силата?

Членовете на царските семейства го използват, за да привличат богатство и власт, римляните са го носили за защита и известност, а който го сънува, ще се радва на протекция и  придвижване на служебните си дела? Кой е този камък? Това е топазът!

Името му идва от санкритската дума тапас или топас (огън). Кристалите му са твърди, среща се в различни цветове – от син, жълт, зелен, розов, бял, кафяв, но най-популярни са златисто-жълтите образци, наричани „ шери“. Те са й най-скъпи, повечето от тях се добиват в Бразилия, малка част в Русия, Япония, Шри Ланка, Бирма, германия и САЩ.

Повечето от продаваните образци на пазара са кафявите топази, обработени чрез нагряване. Методът за получаване на розово-червеникавия оттенък е открит през 1750 година от парижки бижутер. Той става популярен и се прилага и до днес, защото скъпоценните камъни с наситени цветове са по-скъпи от по-бледите. Естествените сини топази варират от небесносиньо до рядкото наситеносиньо. Добиват се в Бразилия, Мексико, САЩ, Бирма, Нигерия, Намибия. Те са най-евтините от всички разновидности.

topas

Онова, което хората наричат „ориенталски топаз“ всъщност е цитрин или жълт сапфир; аметистът също може да се обработи с награяване и да се продава като „Топаз Мадейра“. Повечето жълто-кафеви екземпляри с цвят шери, се предлагат на пазара като „шотландски“, въпреки, че идват от Южна Америка.

Този вълшебен и изключително красив камък крие в себе си не едно, а множество качества.

Познат е от древността: наименованието му идва от гръцките думи хрисос (злато) и литос (камък) или от латински крисос (злато) и олетус (цял), което би могло да означава „целият в злато“. Този вълшебен камък е бил посветен на Аполон, бога на Слънцето. В ръкописите се казва, че най-висококачествените хризолити се срещат единствено на Змийския остров в Червено море. Плиний го е познавал по името топазос и пише, че качествата му се увеличават с нарастването на Луната. Той го нарича „камък на силата“, защото с негова помощ може да се поглежда в бъдещето, защото укрепва връзката с астралния живот.

Разгледайте нашите бижута с топаз тук >>

Древните гърци монтирали топаз в единия край на дълъг жезъл, който използвали като багета за откриване на заровено злато и други скъпоценности.

При наближаваща буря топазът се насищал със силна електрическа енергия. Това можело да направи притежателя му неспокоен и да предизвика ясновидски видения. Някои автори го свързват със зодиакалния знак – Стрелец.

Лечебна сила: Помага при високо кръвно налягане, облекчава разширени вени. Най-общо влияе много положително на кръвоносната система, облекчава депресии, помага на храносмилателната система. Синият топаз помага за регенерация на тъканите, укрепва щитовидната жлеза и ускорява метаболизма. Златния извлича токсините, помага при нервни нарушения и изтощение.

Магическа сила: отблъсква кошмарите и заразните болести. Помага за получаване на послания от астрала. Ще ви помогне да заспите дълбоко, да станете осъзнати и да отключите творческото си мислене. Твърди се, че предотвратява злополуки и пожари. Много добро средство за отблъскване на завист, интриги, нараняване, черна магия. Може да се използва в комбинация с тигрово око.

Синият топаз притежава успокояващи и облекчаващи вибрации, които балансират емоциите. Помага за себеизразяване и свръхсетивно възприятие. Създава връзка с Висшия Аз и духовните водачи. Хората на изкуството могат да получат вдъхновение от него.

Златния и жълт топаз се управлява от Слънцето. Привлича изобилието; подпомага практическите и ползотворни планове. Силата му е по-голяма през нощта, отколкото денем. Това е един от най-щастливите камъни – привлича богатство и добри приятели.

Зелен топаз – ще помогне от натрупване на нова карма поради лоши мисли за отмъщение.

Империал (шери) – помага на учениците и студенти, насърчава търсенето и придобиване на нови знания. Стимулира работата на Висшия ум, зарежда аурата с концентрация, по-дълбоко осъзнаване.

Розов топаз– за честност и почтеност.