Новини, Полезна информация

Кехлибар (амбър) – органичният „камък“

kehlibar-bijuta-fortuna

Кехлибар с фосил

Кехлибар (амбър) – органичният „камък“

Кехлибарът е един от първите камъни или вещества – използвани от древните хора в Азия, Африка и Европа за амулети и украшения. Той представлява смола от вкаменени иглолистни дървета, съществували преди около 120 милиона години. Обикновено е златисто-оранжев, но се срещат и редки екземпляри с виолетов, зелен син и черен оттенък. Полупрозрачен или прозрачен, с мътен отблясък. Потъмняването идва от от въздушните балончета, останали затворени в него, когато се  е втвърдявала смолата.  Понякога се откриват екземпляри с инклузии – насекоми, крайници и хитинови обвивки на насекоми, парченца от мъхове, лишеи и борови иглички; те са попаднали в лепкавата смола, преди времето и Природата да я превърнат в познатия ни органичен „камък“.

Кехлибарът е твърд, но достатъчно мек, за да бъде пробиван и извайван. Ако е истински плува в наситен солен разтвор, докато имитациите ще потънат.

kehlibarenata-staia-stpeterburg-bijutafortuna

Кехлибарената стая – Екатеринински дворец

Екземплярите, в които има насекоми, листа и други чужди тела, винаги са били ценени високо. Един от най-ранните текстове, в които се споменава за камъка, е „Одисея“ на Омир – там Евримах получава гердан от кехлибарени мъниста. Още от зората на търговския занаят балтийският кехлибар е бил обект на размяна. Гърците са наричали Балтийско море „Кехлибарено“. Една древна арабска приказка разказва за Амбарабад („Кехлибарения град“) в Джинистан („Вълшебната страна“).

Латинските автори от първи век сл.н.е. също отбелязват неговата популярност. Той е бил един от главните предмети на търговия между балтийските и средиземноморски народи.

Когато Шлиман разкопава Микена, там се откриват значителни количества балтийски кехлибар. Кехлибара е един от малкото камъни, които могат да бъдат заредени с електричество. Специалистите по скъпоценни камъни разделят кехлибара на четири групи: сукцинит (балтийски); бирмит (бирмански); симетит (сицилиански) и румънит (румънски).  Последните три са по-редки и находищата им са ограничени.

Легенди

На англисйки името amber вероятно от арабската дума амбар. На гърците е бил известен и като сукцинум (дървесен сок) и електрон (електрически); културите на Ориента са го наричали карабе (привличащ сламки), римляните –амулетум, евреите – хаш мал. Според древните гърци, кехлибарените зрънца са вкаменени сълзи на Хелиадите, които оплаквали смъртта на брат си Фаетон. Те са наричали също така елексира на боговете, който ги е правел безсмъртни, с думата амбротос (амброзия) – тя също е свързана с наглийската дума „амбър“. Този еликсир се пазел за богинята Хера, която притежавала магически ябълки.

Кехлибарът се е считал за защитен камък, затова по мрежите в древните амфитеатри се окачвали малки късчета, за да се защити арената от диви животни. Гладиаторите го слагали по оръжията и броните си. А Плинийй пише, че гравираният кехлибар струвал повече от здрав роб!

kehlibareno-gerdanche-bijuta-fortuna

Кехлибарено герданче

От векове камъкът се е използвал и за лекарство и се е предписвал с медицински цели чак до 18 век. Според друго вярване, той пази от черна магия. Азиатските култури използват кехлибарени броеници за вглъбяване и дълбока медитация. В аптеките и санитарни магазини в много страни се продават готови соли от кехлибар, от които могат да се приготвят разтвори, сиропи, мазила. В наши дни се използва много като амулет за децата. Бебешките кехлибарени герданчета са изпитан лек при болките от никненето на зъбките, при безпокойство, безсъние и превъзбуденост. Има болкоуспокояващ ефект тъй като маслата, съдържащи се в кехлибара подкрепят нервната и едокринната система, помагат на организма при хроничната умора, стреса и безсънието.

Популярните навремето в Шотландия „ламерски“ (кехлибарени) мъниста се смятали за много ефикасно средство срещу всякакво зло, срещу лош късмет и лекарство срещу болести. Много хора и до днес там носят подобни гердани.

Кехлибарът се свързва със зодиите Рак, Телец и Лъв.

Лечебна енергия: Гръдни болести, бронхит, астма и кашлица. Лечение на ревматизъм, глухотоа, жълтеница, главоболие, гуша, проблеми с храносмилането. Високите му вибрационни честоти могат да изчистят и обновят целия организъм и всяко от енергийните тела.

Магически качества: лекува, облекчава, хармонизира. Помага за стабилизирането на кундалини и насочва интелекта към по-духовни пътища. Използвайте, за да привлчете богатство.

Изт. А.Дж. Конуей

Подобни публикации