Новини, Полезна информация, Скъпоценни камъни

„Камък на любовта“ – розов кварц

rozov kvarz

„Камък на любовта“ – розов кварц

Розовият кварц е свързан със сърцето или четвъртата чакра, той е успокояващ и лечебен кристал, помага ни да простим и да обичаме себе си. Това е един от най-големите камъни учители – най-големият му урок се изразява в това, че ако не обичаме себе си, не бихме могли да обичаме и другите. Той помага на хората да развият обич и състрадание, да се научат да дават и получават любов. Носете розов кварц до себе си, когато сте отчаяни и искате да Ви обичат и да се грижат за Вас.

В древността смятали, че кварцовия кристал е вкаменен лед. Гърците наричали всички видове кварц – кристалос, а прозрачния планински кристал – асентета (без сърцевина). Думата „кварц“ произлиза от славянското кварди, „твърд“. Първото обозначение на латински – quarzum – датира от XVI век и е дадено от германския писател Агрикола; той пише, че рудокопачите в Бохемия (Чехия) наричат така кварцовия кристал. Археолози са открили египетски и вавилонски изделия от планински кристал – скарабеи, вази и цилиндри, датиращи още от 1500 г. пр. н.е. Римляните внасяли големи количества кристали от Алабандина в Мала Азия, по онова време било модерно римските дами да носят кристални топки, за да охлаждат ръцете си през горещините. През XIX век изследователи открили големи количества прекрасно изработени предмети от кварц във Френските и Австрийските Алпи. Това били останки от много стара, отдавна забравена цивилизация.

rozov kvarz2Повече за розовият кварц: Този вид кварцов кристал е от светло до наситено розов, матов или прозрачен, a понякога крехък и чуплив. Не се среща често, добива се в Бразилия, САЩ и Мадагаскар. Редките прозрачни образци от Мадагаскар се наричат розалина. Рутиловият и звездният розов кварц са още по-редки и скъпи.

Според археолозите, този камък се е използвал в Асирия още през 800-600 г. пр. н.е. По-късно става популярен и в Рим.

Свързват го със зодиакалните знаци Телец и Везни. Неговата лечебна енергия лекува емоционални травми. Добре е да го поставим до леглото си, за да се освободим от негативни емоции, докато спим. Блокажите в чакрите, причинени от силни емоции или стрес, имат свойството да създават напрежение и да предизвикват главоболие, наред с други неприятни усещания. Розовият кварц нежно ще ги отстрани.

Разгледайте нашите модели бижута с кварц тук>>