Без категория

Украшенията, притежавани от Елизабет Тейлър III част

украшенията притежавани от Елизабет ТейлърУкрашенията, притежавани от Елизабет Тейлър III част

Дори  след смъртта си Елизабет Тейлър остава легенда не само с множеството  роли и забележителна визия, но и като страстен колекционер на съпрузи и уникални украшения. И ако спътниците в живота на актрисата днес не представляват интерес за никого, то изобилието от уникални украшения – много от тях ненадминати шедьоври в ювелирния свят, продължават да са предмет на нестихващ  интерес.

Със сигурност най-впечатляващото, скъпото и любимо притежавано от актресата украшение е златен пръстен с огромен брилянт, наречен „Krupp“.

украшенията притежавани от Елизабет ТейлърБрилянтът с маса 33,19 ct е закупен на аукцион за сумата от 300 000 щатски долара от Ричард Бъртан и е подарен на актрисата за Свети Валентин през 1968г. От този момент до смъртта си през 2011г. Елизабет Тейлър не се разделя с него. Той се превърнал в неотменна част от ежедневието и личността ѝ. С него се снимала в множество филми и даже нейната анимационна версия в един от епизодите на „Семейство Симпсън“ носи пръстен с такъв брилянт.

Огромният камък с изумруден шлайф някога принадлежал на друга актриса – Вера Круп, втората съпруга на немския оръжеен магнат Алфред Круп.Самата Елизабет Тейлър многократно е казвала, че през Втората световна война и по вина на Круп смъртта си са намерили много евреи и именно поради тази причина пръстенът е ценно попълнение в колекцията на „ едно хубаво еврейско момиче“ като нея.

В последното си интервю за списание „Harper’s Bazzar“ актрисата отново говори и за любимия си пръстен: “ „Круп „ е необикновен камък. Изпълва се с живот и блясък, когато светлината преминава през него. Размерът има значение, но от съществено значение е силата на емоцията, която пробужда.“

След смъртта на актрисата пръстенът е преименуван на „Брилянтът на Елизабет Тейлър“ и през 2012г. се превръща  в сензацията на поредния аукцион, проведен в Ню Йорк, когато е продаден за сумата от 8,8 милиона щатски долара.

Подобни публикации