Без категория

Шпинел – един от най-онеправданите камъни

шпинелШпинел – един от най-онеправданите камъни

Шпинел – един от най-онеправданите камъни. В древността го обърквали с рубините, тъй като в природата се срещат заедно. Като самостоятелен минерал той е отделен преди около 100 г., до тогава червеният шпинел бил познат под името „рубин бале“. Има различни версии за произхода на името на този камък. Някои историци смятат, че думата шпинел произлиза от френското /spinel/, но други са на мнение, че името му идва от латинската дума spina – трън, заради триъгълната форма на кристалните фасети; другият източник вероятно е гръцката дума spinos –искра .При арабите, той е бил известен като рубин-балас, име идващо от района в който се е добивал в Афганистан, а в Индия е познат като лал румани.

През ХІІ в. в планината Лал Памир са добивали Бадахжански лал – едно от старите наименования на шпинела. За тези стари „рубинени мини“ споменава в своите пътеписи и Марко Поло. По предания червен шпинел украсявал първоначално „ Шапката на Мономах“.

шпинел

Благородните шпинели се отличават със своята палитра от цветове. Комбинацията от яркост, прозрачност и наситен цвят са компонентите, които превръщат шпинела в един забележителен камък, благодарение на което цената му във всички епохи си е съперничила с тази на рубина. Алено червения кристал без сини примеси се нарича рубинен шпинел. Розовия камък е балай рубин, а червеният шпинал с оранжев оттенък се нарича рубицелул. Не всички естествени шпинели могат да бъдат отнесени към групата на скъпоценните камъни. Обикновено тези камъни са мътни без никакъв блясък и нямат ювелирна стойност.

шпинел

Цената на шпинела зависи от прозрачността и качеството на цвета. Най-голямо е търсенето на червения шпинел и цената за карат на такъв скъпоценен камък може да достигне до 1000 долара.

Потенциала на този искрящ и ефектен камък е бил забелязан още в древността. По време на викторианската епоха, майсторите бижутери се надпреварвали със своите произведения. Започнали да го вграждат не само в колиета, обици и пръстени, но и в атрибути на кралските регалии. Едни от най-известните, големи и с уникално качество шпинели  в историята са „Рубинът на Тимур “ и „Черният принц “, вградени в короната на английските монарси.

шпинел

Те векове наред  били смятани за рубини до 1940 г., когато станало ясно, че „рубините“ всъщност са шпинели. В колекцията на Британския музей се съхранява обработен шпинел с маса 355 ct. и друг естествено шлифован, със заоблени ръбове и маса 520 ct. Историците твърдят, че тези камъни били взети, заедно с други скъпоценни камъни от летния дворец на Китайския император по време на войната през 1860- 1861г.

шпинел

В Лувъра се съхранява красив обработен шпинел с маса 105 ct. , който в миналото украсявал Френската корона. Твърди се, че през 1667 г. Таверние е купил в Индия три камъка с маса на всеки около 200 ct.

Друг такъв разкошен камък се съхранява в „ Диамантения фонд “ на Русия. Той твърде дълго стоял прибран и пазен от хорските очи. Този невероятен по цвят и размери  шпинел, бил закупен за попълване на съкровищницата на Алексей Михайлович, баща на Петър Велики. Любимецът на три императрици, придворен бижутер Йеремия Позиер се прославил с това, че изработил голямата императорска корона за качването на престола на Екатерина ІІ през 1762 г. и с нея били короновани всички бъдещи императори чак до Николай ІІ. Тя е украсена с 4936 индийски диаманта с обща маса 2858 ct , 75 перли  и е увенчана с огромен красив с неправилна форма червен шпинел с маса 398.7 ct. Направена е  от две полукълба, които символизирали съюза между Изтока и Запада.

шпинел

Смитсоновата институция във Вашингтон притежава няколко шпинелови кристала: Цейлонски пурпурен – 4518 ct. ; Виолетов – 29.9 ct. ; Бирмански с цвят индиго – 36. 1 ct. ; Червен – 34 ct.

шпинел

В наши дни този красив разноцветен кристал заема достойно място сред ювелирите. Той е един от предпочитаните камъни за изработването на различни колекции от известните бижутерски брандове. Комбинира се добре както със скъпоценни така и с полускъпоценни камъни, вградени в бяло и жълто злато  и платина. Бижутата с шпинел са съвършенното допълнение както към деловия костюм,така и към вечерния тоалет.

Бижута със Шпинел можете да откритете тук.

Подобни публикации