Без категория

Чароит – един от най-редките камъни в света

Чароит – един от най-редките камъни в света

Чароит – получил името си от р. Чара в Източен Сибир, но името на камъка с пълна сила би могло да дойде и от думата  – очарова. Този камък е с блясък и с невероятно копринено преливане на цветовете. Минералозите го  описват като смес от сиво-виолетово с нюансите на люляк до лавандулово лилаво. Поради уникалния си цвят го наричат„ Лилавото чудо на Сибир“.

Днес, той е сред най- редките и екзотични камъни в света. Специалистите различават повече от сто разновидности  на минерала. Сред тях има отделни групи камъни с ефекта „котешко око“, както и „пейзажни“ при, които цветовете са така преплетени, че приличат на причудливи картини.

Обект е на засилен интерес както от страна на колекционерите така и сред обикновените ценители на скъпоценни камъни. Така например, настолен часовник изработен от сибирския камък се оценява на над 1000 щатски долара, а цената на масивни вази от чароит надхвърля 10 000 щатски долара. Подобни изделия се продават на търг чрез световните аукционни къщи.

Чароит

Чароитът е сред ювелирно – декоративните камъни. От него се изработват не само различни вази, купи, кутийки за бижута, копчета за ръкавели и др., а и различни  елементи свързани с интериорния дизайн. При обработеният и полиран камък, ясно се вижда интересната структура на минерала, изпъкваща при големите масивни предмети и сувенири. Той е голямо предизвикателство за бижутерите, които се стремят да сътворят поредният си шедьовър. Известнине  ювелирни къщи имат невероятни колекции с този вълшебен кристал.

Чароит

Твърди се, че този камък- уникат е пазителят на семейното огнище и съхранява любовта между хората. Той е прекрасен подарък и за хората на изкуството, тъй като е източник на творческо вдъхновение.

Сибирският камък е „млад“ минерал. За такъв камък се споменава през 1949г. , но официалното му признаване е станало през 1978 г. Откриватели на минерала, според документите са група руски геолози Ю. А. Алексеев и съпрузите Ю. Г. и В. Р. Рогови. Той е бил представен за първи път в музея на минералите в Лувъра – Париж , но специалистите не могли да го определят. Първото изделие от „Чудото на Сибир“ е статуетка под формата на сфера, специално за победителя ІХ Международен филмов фестивал в Москва.

чароит

 

Тъй като, единстеното находище на един от най-редките камъни в света се намира в района на Иркутск, правителството на Якутия е ограничило неговото годишно добиване на сто тона със закон. На световната борса за минерали, такъв обем се счита за незначителен,но приемането на  драстичните мерки се дължи на желанието на хората за удължаване на периода на неговото добиване  и въпреки това се твърди, че то е на изчерпване.

Бижута със Чароит можете да откритете тук.

Подобни публикации