Без категория

Малахит – изключително красив и необикновен

Малахит – изключително красив и необикновен

Малахит е един изключително красив и необикновен камък. Цветът му се дължи на наличието на мед и е изобилие от зелени нюанси, преливащи от светло  зелено със синкави оттенъци до тъмните наситени смарагдово зелени тонове. Смята се, че наименованието му е с древногръцки произход от думата „malakos“- зелена трева.

След полиране, камъкът разкрива красиви рисунки от редуващи се слоеве тъмни и светли ивици, и ленти, както и по-сложни фигури, и кръгове с неправилна форма образуващи „око“. Това е причината при някои народи да е известен под името „Паунов камък “.

малахит

Малахитът  бил познат на хората преди повече от 10 000 години като изключително мек и лесен за обработка материал. Малахитовите мини, разработвани някога на територията на днешен Египет били по- стари от всички династии на фараоните. В Древен Египет и Юдея още преди 4000 г. пр. н. е. в хълмовете между Суец и Синай, са се добивали големи количества от този минерал.

малахит

Старите автори отбелязват, че робите които работели в тях  не се разболявали от чума и холера, тъй като носели малахитови амулети. Антибактериалните свойства на минерала го превърнали в често използвано лекарствено средство от лечителите и знахарите от онова време, а египетските знатни дами първи въвели модата да гримират очите си със ситно смлян малахит.

малахит

Това е един от първите минерали използвани като символ на властта от висшите касти в Древен Египет. Церемониалните маски и украшения на фараоните и жреците често били украсявани с малахит. Вярвало се е, че повишава вибрациите на ума на управника и помага за взимането на мъдри решения.

малахит

Намерил приложение и като строителен и облицовъчен материал. В храма на Артемида в Ефес се издигала внушителна колонада, облицована с малахит. Римляните изработвали от него печати и талисмани. Отъждествявали го с богинята Юнона, чийто символ бил паунът. Вярвали, че камъкът привлича истинската любов и късмет.

малахит

Най-голям напредък в добива на малахит е отбелязан след откриването на залежи в Урал през ХVII в. Именно там са открити късове с маса 100 и 250 t. В Ермитажа /Санкт Петербург/ е обособена специална малахитова стая със стотици произведения на изкуството, изработени от този интересен камък.

малахит

Там се намира огромна малахитова ваза, състояща се от пет части, плътно долепени една до друга. Според стара руска легенда, малахитът прави човека невидим, а който пие от малахитова чаша, придобива способността да разбира езика на животните.

малахит

Към настоящият момент малахитът намира приложение главно в интериорния и екстериорния дизайн и приложните занаяти. Изработват се декоративни фигурки и пластики с различен сюжет,ценени заради красотата на камъка и изключителното майсторство на художниците,  а бижутата с малахит – колиета, нанизи, гривни, брошки и обици са чудесно цветно  решение за ежедневния стил.

Бижута със Малахит можете да откритете тук.

Подобни публикации