Новини

Рубин – камъкът на любовта – IIIта част

Рубин – камъкът на любовта – IIIта част

През 1996г. в Мианмар е открит рубин с тегло 3,5 кг. и маса от 21000ct.
Той бил толкова съвършен, че според тамошното правителство не би могъл да бъде оценен и на практика е безценен.
Бирманските рубини се смятат за еталон при оценката на качеството на рубините.

Рубин - камъкът на любовта - IIIта част

Тайландските рубини се характеризират с виолетов до кафяво-червен цвят. За рубините от Шри Ланка са характерни виолетово – червените до светло-розовите нюанси.
Танзанийските рубини са по тъмни, напомнящи цвета на гранатите и са по достъпни по отношение на цената. Така са се наложили търговските названия на рубините в зависимост от мястото на тяхното добиване.
Макар и по рядко в природата се срещат т.нар. звездни рубини и се смятат за много ценни из цяла Азия. За тях е характерен ефекта астеризъм, при който върху повърхността на кристалите може да се види четири или шестлъчева звезда.

Рубин - камъкът на любовта - IIIта част

Голям звезден рубин „Рива“/138,7ct/ е изложен в Смитстоновия институт във Вашингтон, а звездният рубин „ Де Лонг“/100ct/-в музея по естествена история в Ню Йорк.
За съжаление рубините в историята се срещат рядко, а залежите им са на изчерпване. Рубинът е първият скъпоценен камък, който започва да се имитира и създава по изкуствен път.
Най-популярните ювелирни къщи-Cartier, Bvlgari, Bucheron, изработващи луксозни бижута и аксесоари за аристократи и високопоставени личности, винаги са използвали и продължават да използват рубини в своите творения.

Рубин - камъкът на любовта - IIIта част

Скъпоценен камък, ползващ се със заслужена популярност и обгърнат с мистичен ореол, неизлизащ от мода през вековете, натуралният рубин продължава да е актуален и днес.

Подобни публикации