Без категория

Александрит – един от най-ценните ювелирни камъни

АлександритАлександрит – един от най-ценните ювелирни камъни

Най- ценната разновидност на хризоберила се нарича александрит. В природата се среща много рядко. Да се намерят големи кристали е почти невъжможно, а прозрачни с отлично качество и наситен цвят са уникати и се водят колекционерски.Това е най-редкият ювелирен камък със скъпоценен статут и един от най- скъпите.

Той е бил открит в Урал през 1833г. от финландският минеролог, барон Нилс Ерик Нурденшьолд. Изследвайки смарагдовите  мини, ученият намерил малък минерал със зелен цвят. Взел го със себе си, за да може да го разгледа по- подробно под лупа. Открил, че вечер когато приближавал пламъка на свещта, цветът от смарагдово зелен ставал кърваво червен.

Александрит

Свойствата на този изключителен камък, неговата твърдост и способността му да си променя цвета са изследвани за първи път от руският благородник минеролог Перовски. Той решил да поднесе като подарък този минерал на младия бъдещ крал Александър, син на император Николай ІІ, по случай неговия 16 рожден ден и в негова чест го нарекъл- александрит.

Скъпоценният камък веднага станал модерен сред руският елит. Носенето на бижута с александрит се считало за престижно, защото тези камъни били редки и много скъпи. Само представителите на висшите класи и приближените на императора можели да си го позволят. Оскъдният избор на бижута, се обяснява отчасти с едно поверие сред миньорите, че който намерел такъв минерал, нямало да открие изумруди. Така, че работниците не обръщали внимание на намерените александрити. След смърта на Александър ІІ популярността на тези скъпоценни камъни започнала да намалява.

Александрит

Всъщност александритите били известни много преди ХІХ в. Първото известно споменаване на този камък, блестящ и преливащ като“ очите“ на паун, се среща в древен индийски трактат, чиято възраст надхвърля четири хилядолетия. В индийската астрология, този камък е известен със своята силна завладяваща енергия. Смятан е за магически барометър реагиращ със смяна на цветовете в зависимост от настроението и състоянието на притежателя на камъка.

В Европа този камък е смятан за символ на страстта и ревността едновременно в зависимост от смяната на цвета – от спокойно зелено до червено – цвета на яростта. В Шри Ланка го считат за камъка на дълголетието и благоденствието. Това е един от любимите камъни на духовниците. В часовете за молитва и медитация той успокоява душата.

Александрит

Цветовият ефект на минерала се обяснява с особеностите на структурата на кристалната решетка. Тя е подредена, така че при различно осветление, камъкът възприема цветовете по различен начин. При оценката на този камък от първостепенно значение е цветът. Палитрата е голяма и включва много нюанси от синьо-зелено на дневна светлина до пурпурно на изкуствено осветление. Камъните от Урал са характерни със своя синьо-зелен цвят, а тези от Цейлон са с нюансите на зехтина. Уралските александрити се считали за най-качествените и за своето време били като еталон за качество. Само те на дневна светлина имат наситен зелен цвят, доближаващ се до цвета на изумруда.

Александрит

Средният размер на александритите е от 1ct до 3ct. Любопитен факт е, че цената за 1 ct на минерала е сред петте най-скъпи след диаманта, сапфира, рубина и изумруда. Камъните от най-висок клас струват повече от брилянтите и се продават на цени от 6000$ и 20 000$ за 1ct. Става въпрос за естествени уникални цветове и нюанси с перфектни характеристики и прозрачност. Разноцветните полупрозрачни александрити с ефекта „ котешко око„ се наричат – цимофан. Под определен ъгъл светлина, зелените и червените отблясъци по ръбовете на камъка се отразяват в една посока и това води до появата на ярка ивица на повърхността му.

Александрит

Поради голямото търсене на този камък, през 1973 г. в бившата СССР, започва производството на синтетичния  александрит. За основа е послужил синтетичния  корунд или шпинел, които също си сменяли цвета. Ако при естественият скъпоценен камък, цветовете се преливат от зелено към червено, то при синтетичния аналог се наблюдават цветове от синьо-сиво до розово-виолетово.

В природата рядко се срещат едри кристали хризоберил. Един от най-големите александрити с ювелирно качество бил намерен в уралските мини. Този самороден уникат е бил 532 ct, а цената повече от 25 000 рубли. Купувач който би могъл да даде такава сума за такава скъпоценност, не бил намерен, тъй като годишната заплата през първата половина на деветнадесети век не надхвърляла 500 рубли и затова този камък бил разделен на няколко парчета.

Александрит

В Шри Ланка е открит александрит с ефекта „котешко око„ с маса 475 ct. В съкровищницата на британските крале се съхранява „котешко око„ от Шри Ланка с маса 313 ct, принадлежал на краля на Канди /последната независима държава на Шри Ланка преди окупацията и от англичаните/. Камъкът е подарен на кралица Виктория през 1886 г.

Александрит

Един от най-известните камъни е „Хризоберилът на Хоуп“, който е демонстриран само веднъж, заедно със синия диамант. При разпродажбата на скъпоценните камъни от колекцията на Хоуп, хризоберилът е закупен от Британският музей. Той е безупречен жълто – зелен на цвятс една от най – съвършенните шлифовки и с маса 45 ct.

Бижута с Александрит можете да откритете тук

Подобни публикации