Новини

Александрит – продължение

Александрит – продължение

Най-ценните екземпляри от Александит са намерени в Урал. През деня повърхността им блести в нюанси на синьо, зелено синьо, а вечер –кървавочервена и лилава. Кристалите добивани в Бразилия и Индия, имат характерен кафеникаво-зелен отенък, който се забелязва през дневните часове.

Александрит - продължение

При изкуствено осветление червеният му цвят е по дълбок от този на сорта Урал. Цветовият преход в тези отлагания е слаб, контрастът е нисък. В Шри Ланка александритите имат кафяво-зелен цвят, понякога със златист блясък. Тук се добива александрит с ефект „котешко око“.

Александрит - продължение

Александритът е камък на силните и волеви хора. Смята се , че камъкът им предсказва трудности, които самият той помага да бъдат преодолени. В ориенталската култура александритът е представен с пожелание за дълголетие и добро здраве. В Индия вярват, че кристалът е в състояние да повлияе на настроението на човека-така обясняват двойствената му природа на цвета.

Александрит - продължение

Александритът е рядък и уникален кристал. Открит е в изумрудена мина, така че първоначално е бил объркан с нискокачествен изумруд. След като официално е бил признат за нов скъпоценен камък, той е представен като подарък на Александър II на 16-ия му рожден ден.

Александрит - продължение

Както казват историците, монархът никога не се е разделял с него, забравяйки да го носи само в деня, в който е убит. Най-големият александрит се съхранява в музея Ферсман в Москва с тегло над 5 кг. Името на гигантския камък е „Друза Кочубей“, намерен в Урал.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации