Новини

Александрит

Александрит

Александритът е член на семейството на минералите хризоберили, ценен поради своята очарователна способност да променя цвета си.

александрит

Александритът е зелен или синьо-зелен на дневна светлина и при флоресцентно осветление се превръща в червени нюанси. Този рядък и скъп камък все по трудно се намира в бижутерските магазини.

александрит

Александритът е открит за първи път през 30-те години на 20 век в руските Уралски планини и е кръстен на бъдещия руски цар Александър втори. Червеното и зеленото са били националните цветове на имперска Русия и това увеличава търсенето на камъка като в крайна сметка той бива почти изчерпан.

александрит

Александрит е открит и в други части на света, включително Шри Ланка, Бразилия, Индия и Мадагаскар. Важно е да се отбележи, че много от новооткритите камъни не са толкова ярко оцветени като руските и не променят цвета си толкова. Александритът е оценен на 8,5 по скалата на Моос, между диамант на 10 //най-твърдият скъпоценен камък/ и сапфир и рубин на 9.

александрит

Най-желаният александрит е прозрачен, но може да има включения, които се наблюдават при увеличение като малки петна или фини нишки.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации