Новини

Седеф – покровител на семейството – продължение

Седеф – покровител на семейството – продължение

Седефът притежава иридесцентност, което предизвиква интерференцията на светлината с различна дължина на вълната и кара светлината да се отразява при различни ъгли на наблюдение.
Благодарение на това оптическият ефект на седефа има различни отенъци от бял до почти черен. Всеизвестно е, че седефът се е използвал още в древността.

седеф - покровител

В Ирак е открито колие от седеф на възраст 7000 години. В Древния Рим рисуването върху седеф е било високо ценено изкуство. От дебели раковини с дебел слой седеф са се изработвали чаши и купи. Смятало се е, че ако се пие от такава чаша се лекува от много болести и удължава живота.

седеф - покровител

Но най-голяма популярност седефа добива в епохата на Просвещението. Тогава той се използвал не само в бижутата, с него са украсявали дръжките на ножове, саби, пистолети и пушки, изработвали се камеи, табакери и часовници.

седеф - покровител

Седефа е покровител на семейството, като помага за укрепването на брачните устои, помага на този който го носи да осъзнае и поправи грешките си и подтиква към взаимно разбирателство. Тъй като естествения седеф е много крехък, желателно е бижутата да се съхраняват отделно от другите.

<img src="https://fortuna-jewellery.com/wp/wp-content/uploads/2022/05/sedef-pokrovitel-semeistvo.jpg" alt="седеф - покровител" width="1200" height="400" class="alignnone size-full wp-image-4168" />

Седефа е чувствителен към резки температурни колебания и продължително излагане на слънце.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации