Новини, Скъпоценни камъни

Седеф

Седеф

От далечни времена хората са се възхищавали на скъпоценните камъни и са ги използвали в магьоснически ритуали, украсявали са с тях корони, чаши, съдове, бижута….
Но има една група камъни от органичен произход, които някога са били част от живата природа. Eдин от тези камъни е седефът.

седеф

Като чуем името му и ни връхлитат мисли за море, сирени, морски дълбини, лято, младост… Седеф от турското /sedef/се нарича вътрешната част на черупките на мекотелите.

Перлите и седефът имат почти еднакъв състав. В перлите сферичните пластинки са разположени перпендикулярно на повърхността, а при седефа те лежат успоредно. Седефът притежава иридисцентност, което предизвиква интерференцията на светлината с различна дължина на вълната и кара светлината да се отразява при различни ъгли на наблюдение.

седеф

Благодарение на това седефа има различни отенъци от бял до почти черен. Цветът на седефа зависи от много фактори, като най важни са вида на мекотелото и типа на водата- солена или сладка. Раковини с качествен седеф обитават топлите тропически морета – в персиския залив, червено море, близо до остров цейлон и тихоокеанските острови.

седеф

На световния пазар седефа се доставя от япония и филипините. Красив тъмен седеф дават раковините на морския охлюв Хелиотис. Бял седеф дават раковините на индийската морска бисерна мида достигаща до диаметър от 10см.

седеф

Всеизвестно е, че седефа се е използвал още в древността. В Ирак е открито колие от седеф на възраст 7000 години. В древния Рим рисуването върху седеф е било високо ценено изкуство.

От големи раковини с дебел слой седеф са се изработвали чаши и купи.
Смятало се е, че ако пиете от такава чаша,ще се излекувате от много болести и ще удължите живота си.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации