Новини

Седеф

СедефСедеф

Познат на човека от незапомнени времена, седефът е един от най-популярните органични материали, използван  до ден днешен за изработката на различни украшения и декоративни предмети с художествена стойност.

Седеф се нарича вътрешната многопластова повърхност на раковините на различни морски обитатели и по-точно на перлените миди, поради което е определян като „перлена майка“ или „майка на перла“ / от англ. Pearl – перла и немското Mutter – майка /.

Цветът и чистотата на седефа зависят от местообитанията на мидитe, планктона, с който се хранят, температурата на морската вода и др. Най-хубавият седеф с чист и равномерен цвят е характерен за мидите, обитаващи топлите тропически морета. Седефени раковини се добиват най- вече в Персийския залив и Червено море, по крайбрежията на Япония и Филипините, островите Борнео и Шри Ланка /Цейлон/.

Седеф

Бисерните миди от Индийския океан имат бял седеф, мидите от  вида Haliotis създават прекрасен червен седеф. Цветът на седефа може да бъде също така и зелено – сив, бял със сини, розови и / или златисти тонове / преливания/, черен с виолетово-син отблясък, розов със зеленикаво –жълтеникави оттенъци. Различните цветове  и нюанси на седефа са обединени от едно –единствено нещо –ярко изразената игра на оттенъците  като цветовата  им  гама  се проявява най-пълно на слънчева светлина.

Седефът е здрав, траен и красив органичен материал, което го прави приложим в ювелирното изкуство и той е бил използван от хората за изработката на различни накити и украшения още от древността.В египетските гробници са открити много бижута от седеф – обици, гривни, огърлици.

В древен РиСедефм седефът е бил равнопоставен на перлите и хората са го приемали като олицетворение на властта и мъдростта. Според една легенда стените на двореца на император Нерон били облицовани целите със седефени пластини. Сред знатните и заможни граждани на  Рим било популярно /модерно/ да притежават чаши, изработени от седеф и обковани с гравирано сребро. Широко разпространено било вярването , че напитките, поднесени в такива чаши имат свойството да удължават живота и да лекуват тежки болести.

В древен Китай за най-съвършен и ценен се считал белият седеф и от него майсторите изработвали истински произведения на изкуството за императорския двор. През XVIII – XIX в. руските придворни ювелири украсявали със седеф кутийки за бижута, табакери, несесери, чаши, различни църковни регалии.

СедефСилно привлечени от красотата на седефа и бижутата от него били Мария Стюарт и Екатерина Велика. Обработката на този органичен минерал е трудоемък и дълъг процес. Върху всяко едно седефено бижу работят няколко различни майстори – оформители, шлифовчици, гравьори. Предците ни са считали, че седефът е мощно лекарствено средство. До XVIII век  прах от седеф се предлагал във всяка аптека. Днес  той е продукт широко използван в козметичната индустрия, влаган в различни кремове и лосиони. Производителите им рекламират, че използването на козметични продукти, съдържащи седеф имат подмладяващ ефект.

От колекционерите и бижутерите седефът се оценява наравно с перлите, скъпоценните и полускъпоценните камъни. Той е привлекателен материал за изработката на красиви, изпълнени със светлина бижута.

Бижутата от седеф са изключително подходящо допълнение към визията за топлите месеци от годината, носейки усещането за ефирност, свобода и безгрижие.

 

Подобни публикации