Новини

Нефрит – камъкът на Императорите

Нефрит – камъкът на ИмператоритеНефрит – камъкът на Императорите

Навярно много хора са виждали в различните магазини камъни с напълно различен цвят, обединени под английското име jade. То обединява и бледозеления нефрит и люляковия жадеит, както и най-скъпият и рядък с цвят на зелена ябълка – жадеит  Imperial. На пръв поглед това са различни камъни. Жадеита го боготворят на  Изток, но в Русия  почти не са го познавали докато не откриват големи негови находища  в Краснодарския край  и в Казахстан. Големи находища има също така в Америка, Китай, Япония, Мианмар.

Още от Древността жадеита е на почит в Китай. Той е бил възприеман като символ на просперитета, успеха и здравето, както и в страните, които са възприели Древната китайска цивилиНефрит – камъкът на Императорите предлага във всички източни ювелирни магазини, а тези азиатци, които  искат  да постигнат голям успех в бизнеса, често носят пръстен с жадеит. Този камък не се фасетира, само се реже и полира. Жадеита наравно с нефрита се е използвал още в каменната ера за  изработването на различни инструменти. По време на развитието на цивилизацията жадеита бил предпочитаният материал за изработването на различни предмети с културно-религиозни и декоративни предназначения.

Известно е, че този камък е бил ценен и от ацтеките наравно със златото. Бил е култов скъпоценен камък на знатните. При археологически разкопки в Мексико, Гватемала, Панама и Коста Рика са намерени художествени изделия от жадеит от епохата на маите и от по-ранни култури. През XVI век различни изделия от жадеит украсявали много от храмовете в Мексико и били задължителни атрибути за ритуалите, свързани с култа към Слънцето. В Япония към него са се отнасяли с почит, украсявали са храмовете, използвали са го за направата на различни украшения и предмети : вази, чаши, напръсници, гривни, пръстени и други.

Този камък е бил използван като средство за изцеление на болките на умиращия. Своето име минералът получил от думата „жад“ – опрощение. Приписват му още способността да отстранява болката.

Известно е, че нефрита е  много популярен в Китай. Съществува   култ към този камък. От него се правели ювелирни украшения, статуетки и големи статуи, които украсявали жилища и храмове. През VII век в началото на управлението на династията Тан на север бил намерен нефрит   с изумително красив зелен цвят. Той не бил в големи количества  и се добивал много трудно. Дори и днес с използването на новите технологии, добива на жадеит е силно затруднено.

Названието „Жадеит“ възникнало през втората половина на XIX век, когато френският минералог Дамур установил, че нефрита със зелен или бледолюляков цвят е всичко друго, но не и нефрит и намерил камък с ново име. Именно тогава е открито най-значимото месторождение на този камък – в  Бирма / сегашен Мианмар/. Днес два пъти в годината в тази страна се провежда държавна търговия под името „Импориум“. Бирманските камъни имат своя особеност – по форма те приличат на скални късове  и могат да достигнат до няколко стотин килограма. През 1980г. в Рангун /Мианмар/ е демонстриран най-големият императорски жадеит със смарагдов цвят, полупрозрачен с маса 730 ct.

Нефрит – камъкът на Императорите

Жадеитът притежава широка гама от цветове и оттенъци : зелен и всички негови оттенъци, бледо лилав / лавандулов/, червен, жълт, бял, кафеникав и черен. Но особено ценен е камъкът с наситено изумрудено зелен ,без включения, еднороден цвят. Именно благодарение на цвета и прозрачността на някои изделия от този камък достигат космически цени. При жадеита доста често се среща в едно късче да се съберат многообразие от цветове и оттенъци. Специалистите имат в своя арсенал списък от думи, описващ цветните комбинации. Там може да се намери определение като : стъкловиден, леден, земен, мастилено зелен и цвят зелен грах. Цветът на Imperial е топло изумрудено с повече жълтеникъв оттенък, отсъства студенината, която е присъща за изумруда. Такива камъни са с доста висока цена. Съществува предание, че жадеита с времето става по-зелен. Но това не е доказано. Възможно е, това да са го измислили търговци, които са искали да си продадат по-бледите камъни.

Нефрит – камъкът на Императорите

В днешно време се различават 3 вида търговски названия на жадеита: Imperial; Commercial – жилки и петна, полупрозрачен изумрудено зелен цвят на фона на зелен непрозрачен жадеит; Utiliti – ярко зелена непрозрачна или тъмно зелена разновидност, а също така зелена украска с мътни петна, подобно на разтопен сняг. Жадеитът е много плътен и твърд камък. Трудно е да бъде счупен, а да се разреже може само с диамантена шайба. Кабошон с високо качество и размер колкото нокът на палеца на ръката може да достигне цена на международните пазари до 1 млн. щатски долара. Sotheby’sдва пъти в годината провежда аукцион в Хонконг и практически половината от продажбата на жадеит е на Imperial, като цената му стабилно расте.

Подобни публикации