Новини, Скъпоценни камъни

Молдавит

Молдавит

Молдавитът е тъмнозелен силициев метеорит, паднал на Земята преди около 15 милиона години на територията на днешната Чешка република.
Разбил се при удара си със Земята и малките парчета се разпръснали на голяма площ. Така се образувал тайственият зелен молдавит.

Молдавит

Температурата, нужна за стопяването на този тектит до стъкловидната му форма е с 200 градуса по висока от необходимата за полчаване на огнеупорно стъкло. Обикновенно са полпрозрачни и са в широка гама от цветове от зелено до кафяво. Повърхността им е грапава с назъбена текстура. Първите образци са намерени през 1787 година и получават името си от района, в който са открити. Навремето се смятало, че молдавитът е вулканично стъкло, но химичния му състав е съвсем различен.

Молдавит

Твърдостта му по скалата на Моос е 5. Най-значими залежи на молдавит има по поречието на река Вълтава на територията на Репблика Чехия. Тъй като немското наименование на тази река е Молдао, а камакът е намерен за първи път там преди 3 века, това е причината за неговото име.

Молдавит

Камъкът е намиран и в територията на континента Австралия, Северна Америка, също така в Перу и Колмбия. Молдавитът е изклюючително полезен камък. Този мощен минерал стимулира духовното развитие на своя носител. Носенето на молдавит под формата на бижу като пръстен, колие или обеци действа подмладяващо и прави човека по-добросърдечен, толерантен и търпелив.

Молдавит

Вярва се, че ако се постави молдавит в областа на корема, това ще окаже позитивно влияние спрямо метаболизма и работата на червата както и ще подсили дейността на опорно-двигателния апарат. Може да балансира и излекува тялото и душата. Като /камък от звездите/молдавитът помага при контакти с многоизмерните енергии и същества.

Молдавит

Той е най-мощният камък, който може да се открие на Земята и е ключ към един вълшебен свят, за който не всеки знае, а дори и знаещите за съществуването му са рядко допускани до него. Това е светът на космоса вътре в нас.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации