Новини, Скъпоценни камъни

Корал – символ на дълголетие и щастие

Корал – символ на дълголетие и щастие

Коралите представляват скелети на колонии от някои морски мешести организми.
Тези скелети са съставени от твърди калцит или арагонит, които безгръбначните полипи синтезират, обработвайки солите на морската вода.

корал

Докато са живи тези полипи изграждат огромни колонии, след като умрат останките им изграждат кораловите рифове в тропичните и сбтропичните води като Големия бариерен риф край бреговете на Австралия. Съществуват и видове корали, които се развиват на по голяма дълбочина в Атлантическия океан.

Корал - символ на дълголетие и щастие

Названието корал произлиза от гръцката дума /коралион/ както и от латинската /коралиум/. Но на старото им известно название е горгеа, което е свързано с Горгоната Медуза. Според една легенда, след победата на Персей над Горгоната Медуза,той сложил страховитата и глава в торба и поел по дългия път към дома.

Корал - символ на дълголетие и щастие

Докато отпочивал край морето оставил торбата на брега,покрита с водорасли и храсти. Кръвта на Медуза се процедила през торбата и ги превърнала в камъни. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето-така възникнали първите коралови колони.

Корал - символ на дълголетие и щастие

Затова гърците наричали червения корал, кръвта на Медуза, а океанските-дървото на живота. Коралът е едно от седемте съкровища, описани в будиските писания.

Корал - символ на дълголетие и щастие

За корала се вярвало,че може да успокои бурното море, също така предпазвал от светкавици и урагани. Ако носещият корал се разболеел сериозно се вярвало, че коралът ще изгуби цвета си.
Древните римляни поставяли коралови огърлици около вратлетата на децата си, за да ги предпазват от нещастия.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации