Новини

Молдавит – камък с невероятна красота

Молдавит – камък с невероятна красота

Камъкът Молдавит е малко познат. Ето каква е неговата история.

Учените предполагат, че преди около 15 милиона години в сравнително ограничен район на Земята се е разбил огромен метеорит.

молдавит

След тази катастрофа, разтопени и впоследствие застинали частици от метеорита са се разпространили на ограничена територия на днешна Чехия. Или по точно в /Южна Чехия/ – по поречието на р. Вълтава.
Молдао е немското име на тази река. Оттук идва и названието на този необичаен, рядък и красив “небесен“ камък – Молдавит.

статуетки молдавит
Преведено от английски – Молдавитът е горскозелено, маслиненозелено или синьо зеленикаво стъкловидно силициев диоксид, образувано от удар на метеорит.

Той е прозрачен на цвят, както и оцветен в различни нюанси на зеленото. От резедаво до наситено зелено, през зелено – кафяво и дори почти черно. Молдавитът е единственият представител от тектитите, който се цени в ювелирното изкуство.

камък Молдавит

Малки художествени пластики се изработват от Молдавит. Те имат многобройни почитатели сред колекционерите и любителите на нетрадиционното изкуство.

молдавит- камък

Този камък набира особено голяма популярност през 60-те години на XX век. Тогава по повод 10 годишнината от коронацията на английската кралица Елизабет II, от името на швейцарското правителство й е направен подарък – тиара, изработена от злато, брилянти и черни перли, в чийто център е вграден необработен молдавит.

молдавит

Молдавитът има ограничени количества. Също така размерите на камъните са сравнително малки. Всичко това го прави камък, за който знаят малцина, а достойнствата му по отношение на бижутерските му качества тепърва ще се разкриват напълно.

молдавит

Moлдaвит бива cвъpзвaн и cъc Cвeтия Гpaaл. Казват, че той е пaднaл oт нeбeтo зa изцeлeниe нa Зeмятa.

Лeгeндa гласи, чe нacoчвa пoлзвaщия гo ĸъм caмocтoятeлнo oтĸpивaнe и личнoстно пpocвeтлeниe.

Подобни публикации