Без категория

Циркон, наричан още „Диамант Матара“

цирконЦиркон, наричан още „Диамант Матара“

Още от дълбока древност, цирконът е бил известен сред  хората от Близкия и Далечен изток като „Диамант Матара “, по името на град в Шри Ланка, страната прочута с безцветните си естествени циркони. В миналото често са бъркали този камък с диаманта, тъй като двата камъка имат голяма прилика.

Цирконът е бил познат в древна Гърция, както и на Апенинския полуостров още от VІ в. пр. н. е. Споменава се в хиндуистските текстове, като един от многото камъни на свещеното дърво Калпа – Дървото на желанията, което според легендата, било отрупано с искрящи скъпоценни камъни. Стволът му бил от диаманти, котешко око и топази, корените от сапфири, листата от зелени циркони, и корали, а плодовете от перли, изумруди, и рубини.

Хората вярвали, че тези невероятни кристали дават на притежателя си мъдрост, чест и богатство. Ибн Сина / Авицена /, прочутият арабски философ от Х в., сравнявал силата му с тази на магнита.

циркон

През Средновековието естественият циркон се е смятал за покровител на търговците и артистите. Приемали, че предпазва от рани, болести, мълнии и утолява жаждата, което карало пътешествениците да носят амулети от циркон. Индийците го наричат „рахуратка “- „камък на лунните възли“. Те го посветили на митичния дракон, който предизвиквал слънчевите и лунните  затъмнения.

циркон

Красотата на минерала се крие в цветовете и нюансите, които са с голям диапазон: от безцветен, розов, жълт, кафяв до червен, оранжев, зелен и син. Оценени по достойнство през хилядолетното увлечение на хората по този уникален минерал, дали въжможност всяка негова разновидност да има собствено име. Жълтите с ясно изразени  кафяви оттенъци, народите от Близкия изток, нарекли„царгун “- златен, вероятно комбинация от арабските думи zar – злато и gun – цвят. Когато португалците колонизирали Шри Ланка, открили огромни запаси от бледо – жълти циркони и така от персийската дума – царгун, името на полускъпоценният камък се превърнало в „жаргон “.

циркон

Особено ценени в Древността са били червения и кафявия циркон, наречени- хиацинт. Цветът му напомня цветето Hyacintbus  /зюмбюл /. Според  гръцката митология, Хиацинт е името на младежа, убит по време на „божествена тренировка “. Стеклата се кръв на юношата, се превърнала в  бляскав камък с невероятно наситен червен цвят.

Едни от най-ценните и редки естествени циркони с наситиен син цвят, се наричат „старлити“ /старлайт/. Под определен ъгъл, може да изглеждат и зелени със светлосини оттенъци. Най-скъпи са електриково – сините камъни. Добиват се в Камбоджа, Виетнам и Тайланд. Един карат от голям син циркон с рядък пастелен оттенък може да достигне цена от 300 и повече долара за карат.

циркон

Колкото, по- екзотичен  и необичаен е цвета, толкова по- висока е и неговата цена. Така например, наситен червен естествен циркон е с цена от 400 – 500 долара за карат. Специалистите са на мнение, че този камък е с голям потенциал, и в момента абсолютно незаслужено е подценяван. Притежаването на циркони с интересен цвят е отлична инвестиция.

циркон

Известните бижутерски  брандове ги вграждат в разноцветно злато и платина, комбинирайки няколко циркона с различни нюанси. Крайният резултат е поразителен. Получава се едно първокласно бижу с невероятен блясък.

В ювелирният бранш се прави разлика между натуралния циркон и изкуствения циркон наречен  фианит, който в някои държави е познат като Cubic Zirconia / CZ /.

циркон

Въпреки широкото разпространение на камъка  в природата, Шри Ланка все още е най- важният доставчик на висококачествени бижутерийни камъни. Перфектни и с отлично качество се намират и в Танзания. Срещат се предимно дребни кристалчета и рядко по-големи.

В Смитсоновата институция във Вашингтон се намират редица уникални циркони: кафав от Шри Ланка – 118,1 ct , червено – кафяв от Мианмар – 75,8 ct , небесно – син от Тайланд – 102,2 ct , жълт от Шри Ланка – 23,5 ct. В Американския музей по естествена история се съхранява уникален  зеленикаво – син циркон от Шри Ланка с маса 208 ct .

циркон

Все по често започват да се търсят бижута с естествени циркони, тъй като в наши дни е известен предимно синтетичния вариант. Този камък отново набира популярност и започва неговото преоткриване като един от най-красивите и недооценени камъни.

Можете да разгледате бижута с този камък тук

Подобни публикации