Без категория

Изумруд /смарагд, емералд / – част II

изумрудИзумруд /смарагд, емералд / – част II

Европейците узнали за колумбийските смарагди след походите на испанските завоеватели през 16 век. При завладяването на новооткритите земи  конкистадорите на Фернандо Кортес се натъкнали на няколко много интересни изумруда с култово значение за местното населене, които заграбили и пренесли в Европа. Те се превърнали в предмет на раздори и съперничество между два благороднически клана. През 1541г. тези уникални камъни изчезнали по тайнствен начин и не са открити до ден- днешен. Легендите разказват, че в Перу  имало изумруд с големината на щраусово яйце, наречен „богинята Есмералда“. В храма й поклонниците оставяли в дар изумрудени кристали с различна големина в знак на почит и преклонение. С нахлуването си в Южна Америка испанските завоеватели плячкосали „Храмът на Слънцето“, но така и не успяли да открият храма на богинята Есмералда. Местонахождението му и до днес остава загадка.

изумруд

Епископите и архимандритите като правило носят кръстове, украсени с изумруди, със смарагди се инкрустират икони и евангелия.През 1831г. последният крал на Бразилия дон Педро подарил на херцога на Девоншир смарагд с характерна форма – шестостенна призма. Той е открит в Колумбия, леко напукан е, а в основата му се е запазило калцитово кристалче и е с уникален зелен цвят. Поради наличието на дефекти камъкът не е  обработван. Към настоящият момент този изумруд се съхранява в Британския музей по естествена история.В катедралата „Сан Игнацио“ в Богота се съхранява ценна реликва : ковчеже от чисто злато, тежащо 9кг. и украсено с 1485 смарагда.

изумруд

През 1967г. в Париж е изработена златна тиара от Van Cleef & Arpels за последната владетелка на Иран. В нея са инкрустирани 1469 диаманта, 105 перли, 36 смарагда, множество рубини и 2 шпинела.

Заедно с диаманта, рубина и сапфира, изумруда е един от най-скъпо струващите скъпоценни камъни. Има държави, в които този камък се приравнява към свободно конвертируемите валути, което означава, че може да бъде обменян за каквато и да е чуждестранна валута, да се използва като платежно средство при международни сделки,  също така при търгове на валутните пазари.

изумруд

Изумрудът е камък, в чест на когото е наречен определен начин на шлифовка на минералите, широко използван в ювелирното изкуство. Това е разновидност на степенчатия шлайф, при която камъкът получава правоъгълна форма със скосени ъгли. Изумруденият шлайф позволява да се избегне рискът от счупване дори и на най-крехките минерали, а също така най-добре да бъдат изразени цвета на камъка и неговата чистота.

изумруд

Най-често изумрудите са комбинирани с обкови от жълто злато и /или в допълнение с брилянти.Бижутата с изумруди са изтънчени и изискани и са прекрасен акцент за вечерните тоалети. Тяхната красота, уникалност и висока стойност могат да ги превърнат в семейни реликви, предаващи се в поколенията.

Можете да разгледате бижута със смарагди тук

Подобни публикации