Новини

Изумруд – камъкът на Клеопатра – продължение

Изумруд-камъкът на Клеопатра – продължение

След древен Египет, по големи находища по света са намирани в Латинска Америка, и по точно в Колумбия.Там се намират знаменитите мини „Муко“-с най качествените и красиви изумруди в ярко зелен цвят. Отенъците на зеления цвят в кристала варират от синьо-зелено до жълтеникаво зелено.
Ако за другите разновидности на берила/аквамарин и морганит/е характерно да образуват големи кристали без дефект, то изумрудите са наситени с вклчения от различно естество.
Отсъствието на каквито и да било несъвършенства в камъните буди съмнения за синтетичен произход.Като термин сред търговците и бижутерите започва да се налага термина „изумрудена градина“.

Изумруд - камъкът на Клеопатра - продължение

Това название за съвкупностите от вклчения и недостатъците е още едно напомняне, че камъни без видими включения са изключително редки и с много висока цена.
Смарагдите са били добре познати в Египет и други древни клтури от 2000г.пр.н.е.

Според легендите някои от първите смарагдови кристали били толкова големи, че се използвали за колони в храмовете.До наши дни е достигнала легендата за „Изумрудените скрижали“на Хермес от Трисмегист.Част от необятната съкровищница на великите моголи бил колосален престол/Пауновият трон/, чиято изработка продължила цели 7 години.

Изумруд - камъкът на Клеопатра - продължение

Издигнат върху 12 смарагдови колони,той смайвал и пленявал с пищната си украса от емайл, ахати, брилянти, сапфири и смарагди. Над облегалката се извисявали фигури на два пауна изработени от скъпоценни камъни. До 16 век, когато испанците покоряват Южна Америка, в Европа и Азия изумрудът не е подобаващо ценен.Един от на редките изумруди, открити до днес, излъчва синкава светлина и е открит в Колумбия.Той притежава рядка 12-странна кристална стурктура, докато повечето от изумрудите са със 6-странна. „Колумбийският странник“е 632 карата.

Изумруд - камъкът на Клеопатра - продължение

Един от най големите късове изумруд е намерен през 1993г. в Урал. За времето си той бие рекордите с неговите 5860 карата. А през 2001г. в бразилския щат Баия е открито „изумрудено чудовище“ –с тегло 38кг. или 1,9млн. карата. Рядко се намира изумруди с бижутерско качество, които са с размер на орех или по големи. Едно от най забележителните произведения на ювелирното изкуство с изумруди се нарича „Мавърът с изумрудения поднос“ и представлява статуетка с височина около 64см.

Изумруд - камъкът на Клеопатра - продължение

Тя се намира в Дрезденския мзей „Зелените сводове“ и е изработена през 1724г. за колекцията на Саксонския владетел Август Силния. Изумрудът е камък,в чест на когото е наречен определен начин на шлифовка на минералите, широко използван в ювелирното изкуство.Това е разновоидност на степенчатия шлайф,при която камъкът получава правоъгълна форма за скосени ъгли.Изумруденият шлайф позволява да се избегне рискът от счупване дори и на най крехките минерали, а също така да бъдат изразени цвета на камъка и неговата чистота.

Бижутата с измруди са изтънчени и изискани и са прекрасен акцент за вечерните тоалети. Тяхната красота, уникалност и висока стойност могат да ги превърнат в семейни реликви,предавайки се в поколенията.

Подобни публикации