Без категория

Изумруд /смарагд, емералд / – част I

Изумруд /смарагд, емералд / - част IИзумруд /смарагд, емералд / – част I

Повечето стойностни, с високо качество скъпоценни камъни достигат на международния пазар от нестабилни региони.  На този фон изумрудът заема особено място, тъй като основните му  находища  се намират в Колумбия и Замбия, Зимбабве и Афганистан. Бразилия, в която също се добиват  изумруди, изглежда като цветущ оазис, като мирно островче на карнавална стабилност.

Изумруд – значително по-крехък и капризен  в сравнение с диаманта и корундите. В натуралните берилови кристали винаги се откриват разнообразни включения и пукнатини, което налага внимателно отношение към украшенията с изумруд и те не трябва да се съхраняват заедно с други бижута с твърди камъни, каквито са сапфирите, рубините и диамантите. Има берили с различни цветове : син /аквамарин/, жълт /хелиодор/, розов / морганит/ и червен /биксбит/. Цветовите нюанси на изумруда са толкова много и толкова привлекателни както всичко сътворено от природата.

изумруд

Оттенъците на зеления цвят в кристала варират от синьо-зелено до жълтеникаво-зелено. Ако за другите разновидности на берила / аквамарин, морганит, хелиодор / е характерно да образуват големи кристали без дефекти, то  изумрудите до голяма степен са наситени с включения от различно естество, а понякога са напълно замъглени. Наличието на включения и тяхната  големина оказва голямо влияние върху цената и отстъпва по значимост единствено на цвета. Изумрудите са единствените скъпоценни камъни, за  които  включенията до голяма степен допустими. Отсъствието на каквито и да било несъвършенства в камъните буди съмнения за синтетичен произход.Като термин  сред търговците на скъпоценни камъни  и бижутерите започва да се налага термина „ изумрудена градина“. Това  название за съвкупностите от включения и недостатъци  е още едно напомняне, че камъни без видими включения са изключително редки и са с много висока цена.

изумруд

Смарагдите са били добре познати в Египет и други древни култури от 2000г. пр.н.е. Според легендите някои от първите смарагдови кристали били толкова големи, че са се използвали за колони в храмовете. До наши дни е достигнала легендата за „Изумрудените скрижали“ на Хермес Трисмегист. Изумрудите били известни на древните римляни, които разработвали техни находища в Алпите. Въпреки, че не  се отличавали с високо качество станали  широко  използвани при украсата на короните на цезарите и диадемите на благородните матрони.

изумруд

Част от необятната съкровищница на Великите Моголи бил колосален престол /Пауновият трон /,чиято изработка  продължила цели седем години. Издигнат върху 12 смарагдови колони,той смайвал и пленявал с пищната си украса от емайл, ахати,брилянти, сапфири и смарагди. Над облегалката се извисявали фигурите на два пауна, изработени от скъпоценни камъни. Камъкът изумруд е бил известен на древните римляни, които разработвали техни находища в Алпите. Въпреки, че не  се отличавали с високо качество станали  широко  използвани при украсата на короните на цезарите и диадемите на благородните матрони.

Очаквайте продължение по темата…

Можете да разгледате бижута със смарагди тук

 

Подобни публикации