Без категория

Диамантът – безспорният фаворит – част III

диамантът - безспорният фаворитДиамантът – безспорният фаворит – част III

Диамантът – безспорният фаворит – продължение.

Пътят на диаманта към съвременния свят започва от земите на днешна Индия. Именно там  още в стари времена  били открити  големи находища и започнало тяхното разработване. Индия запазила монопола си в добива и търговията с диаманти до XVIII век. За древните индуси диамантът бил издигнат в култ. Те вярвали, че камъкът  олицетворява съвършенството и чистотата и е събирателен образ на изначалните природни стихии. Скулптурите на местните божества и герои били украсявани с ритуални накити от благородни метали и скъпоценни камъни. Несметните богатства на владетелите можели  да се сравняват с приказка от „Хиляда и една нощ“. Съкровищата, създадени от индийските майстори в периода XVI – XVIII век – изключително разнообразие от ювелирни изделия / огърлици, колиета, различни други украшения, кинжали и мечове, обсипани с диаманти, рубини и изумруди/ – поразяват и днес  с изтънчена и съвършенна изработка и с невероятно разнообразие от ювелирни техники. Това било времето, в което диамантът се определял като мъжки камък.

Различните култури от цял свят са единодушни по отношение на това, че диамантите, придобити чрез престъпление са прокълнати и носят беди на своите собственици, но именно заради тези камъни са се извършвали предателства и са се разгаряли войни.

диамант КохинорОт земите на древна Индия произхождат едни от най-старите големи емблематични диаманти, съхранили се до наши дни. Те притежават собствени имена и невероятната им съдба се е преплитала с тази на различни исторически личности от различни времена . Безпорно най-известният от тях е  „Кохинор“ / от санскрит – планина от светлина /,следван от  „Насак“, „Зеленият Дрезденски“, „Флорентинец“, „Регент“, „Хоуп“, „Санси“. Тяхната история е известна на всички и отдавна не е загадка; свързана е със заговори, убийства и мистерии, а днес те са част от изключителни бижута и династични ценности.

Диамантът - безспорният фаворит - част IIIМоже би най-интересният от именитите камъни  е диамантът „Шах“. Това е жълт, напълно прозрачен осмоъгълен камък с дължина 3 см и маса 88,7 ct. На три от страните са гравирани имената на различните му притежатели в периода 1592 – 1824г. Гравирането на диаманта е изпълнено с изключителна прецизност, във времена, в които това било  трудно осъществимо  дори според съвременните стандарти.

Днес диамантът „Шах“ е част от Диамантеният фонд на Русия.

диамантът Море от светлинаДиамантът „Море от светлина“ /Daria-i-Noor/ е един от най-старите известни цветни диаманти. Той е с бледо розов цвят, с размери 41,4х29,5х12,5mm и маса 186 карата. Открит е в индийските рудници през XVIII век и някога е бил част от украсата на Пауновия трон на Великите Моголи в Делхи. В момента се съхранява в иранската държавна съкровищница.  Поставен е в масивна брошка със златен обков и  символите на персийското царство . В обкова са инкрустирани още 457 малки диамантчета и 4 рубина.

Диамантът - безспорният фаворит - част III„Зеленият дрезденски диамант“ също произхожда от Индия и е най-голямият зелен диамант известен до този момент. Бил е притежание на третия саксонски владетел Фридрих Август II. Първоначално бижутерите са го инкрустирали в ордена „Златното руно“, а по-късно става част от парадно украшение и така се е запазил до днес. Свидетел е на превръщането на Саксония в кралство / 1806 – 1918г. /, на разрушенията от Първата световна война, на идването на власт на Хитлер и на неговия разгром. В момента е притежание на Смитсоновия институт в САЩ.

Почти непозната за широката общественост, но изключително ценна и завладяваща била диамантената огърлица на индийския махараджа Бупиндер Сингх, владетел на Патиала.

Диамантът - безспорният фаворит - част III

Според историците и изкуствоведите тя остава най-пищното и най-скъпото бижу в историята на Индия.

Поръчката за изработването й била дадена на Бижутерска къща Cartier в 1926г. Масивната диамантена огърлица е завършена две години по-късно, изработена в стил Арт Деко, тя включвала повече от 2930 диаманта с обща маса 962,25 карата. В осевата й част своеобразна каскада от светлина формирали 7 големи диаманта. Последният известен притежател на огърлицата бил наследникът на махараджата – махараджа Ядавиндра Сингх. Огърлицата на Патиала изчезва мистериозно от съкровищницата на владетеля през 1948г. и по-нататъшната й съдба остава неизвестна.

Очаквайте продължение по темата…

Бижута с диаманти може да разгледате тук >>