Новини, Скъпоценни камъни

Лапис Лазули – Продължение

Лапис лазули – Продължение

Египтяните смятали лазурита за един от най-скъпите камъни и за тях той бил мерило за ценност. От него изрязвали скулптурите на богинята Мут- богиня на истината в Египет –носена на гърдите от върховния съдия на страната.Той е бил свещен камък и за египетската богиня Изида, която била изобразявана с бог Хер в скута си и символизира божествената царствена съпруга, бракосъчетанието, което давало на всеки фараон правото да управлява Египет.

Лапис лазули

Гърците и римляните награждавали с лазурит онези,които извършвали подвиг и проявявали храброст. В Китай той бил достоен с честта да влезе в списъка на седемте скъпоценни неща. Интерес към лазуритът появяват и историците, на които камъкът позволява да проследят сложните търговски пътища на Древността, а чрез тях да разкрият различните взаимовръзки между народите. Голямо количество изделия от лазурит или техните фрагменти са открити в гробници по двуречието ,област, в която лежат останките на древния град-държава Ур, което се явява и най-древното средище на човешката култура. Там са открити множество изящни цилиндрични печати. Шумерите вярвали ,че който го носи, носи божеството в себе си. В гробницата на царица Пу-Аби \2500 год.пр.н.е.\ в един древен шумерски град,са намерени многобройни накити от злато и лазурит като доказателство за истинската му божественост.

Лапис лазули

Лазуритът много лесно се обработва и се полира. Използва се за изработване на бижута и декоративни предмети- вази ,чаши, писмени прибори и др. Старите майстори са украсявали с мозайки от лазурит дворците на източните владетели и стените на древните камъни. По отношение на своето енергийно поле е изключително чист, доброжелателен камък. В Древността бил смятан за камък на искреността и символ на истинското дружелюбие. Той е камък на Венера и Уран,на любовта и духовността. Спектърът на неговото поле е уникален и този камък може да се носи от всички. Дарява любов, щастлив брак, взаимно разбиране. Помага за осъществяването на надеждите и плановете.

Лапис лазули

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации